A pocsék időjárás miatt magas a földi eper ára

2020.06.06. 12:01

Drága idén a szamóca

1200 forintos kilónkénti ár alatt idén még nem is volt földi eper a Mars téren, de az étkezési minőségű inkább 1600-1800. A nagybani piacon sem sokkal olcsóbb, nyáron másból kell főzni a lekvárt.

Kovács András

Szeged - 2020.06.03. Eper, szamóca árak, kínálat a Mars téri piacon. Képen: Tippai Mariann vevő és Marika az árus. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: KARNOK CSABA

– Húsz éve foglalkozom földi eperrel, de ilyen drága, mint az idén, még sohasem volt – mondja az egyik árus a szegedi Mars téri piacon. Tibor, akinek nagybátyja termeli is a szamócát, úgy gondolja, nagyon rossz idő volt a gyümölcsre, alig sütött a nap, kellene egy olyan hét, amikor minden nap 25 fokig emelkedik a hőmérséklet. Szerinte nem sok eperpálinka lesz az idei termésből, bár ismer olyan gazdát, aki, ha esik, ha fúj, minden évben főzet.

Fotó: KARNOK CSABA

Tippai Mariann zsombói eperre alkudott ottjártunkkor, de az eladó kitartotta az árat, pedig nem kiló, hanem láda volt a tétel. Visszajáró vevő, de idén 1500 alatt még nem kínálta neki a termelő. A jellemző ár a héten kilónként 1600-1800 forint volt a Mars téren, és azt egybehangzóan mondták az árusok, hogy olcsóbb már nem lesz. 1200 forint alatt nem is adták idén, de az apró volt.

Csütörtök hajnalban a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon sem kínálták sokkal olcsóbban a szamócát, a legapróbbért 900-1000, a közepesért 1200-1400 forintot kértek kilónként, de az igazán szép és extra méretű eper ára alig maradt el a kétezertől. Import gyümölcs már nem volt a csarnokban, a múlt héten azonban még akadt görög, 800-1000 forintos kilónkénti áron.

– A friss és ízletes magyar földi eper a legjobb választás, az elmúlt időszak napsütéses időjárásának köszönhetően nagyon jó epertermés várható – mondta május végén Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium államtitkára optimistább volt, mint a környékbeli gazdák, és az elmúlt héten nem igazán kedvezett az idő a szamócának.

Több mint 550 profi termelő és több száz kisebb gazdálkodó foglalkozik eperrel Magyarországon, 700-800 hektárról 6-8 ezer tonna gyümölcsöt szüretelnek évente, ennek 90 százalékát belföldön értékesítik. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb terület. Az országban lévő termőfelület közel fele fólia­takarásos, sátras hajtatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában