Helyi gazdaság

2020.07.17. 10:27

Több száz ingatlant adnak ki csak rövid távra nálunk is

S. Z.

20200708 Szeged Így változnak az ingatlan árak. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Göröncséri Hajnalka ingatlanközvetítő egy kiadó lakást mutat.

Fotó: Frank Yvette FY

Az Országgyűlés még kedden határozott arról, hogy az önkormányzatok dönthetnek a rövid távú lakáskiadásokról. Ha szeretnének szigoríta­­ni az Airbnb-szabályokon, ak­­kor szabadon megtehetik – mondta el akkor a Miniszter­elnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba közölte, jó pár ok szólt amellett, hogy lépjenek az ügyben: mindenekelőtt az, hogy a rövid távú lakáskiadás jelentősen hozzájárult az albérlet- és az ingatlanárak növekedéséhez. Ez sokaknak, például a fiataloknak jelent problémát.

Az államtitkár elmondta azt is, a rövid távú lakáskiadás gyakran okoz nehézséget a többgenerációs társasházakban, és ez nem véletlen, hiszen egy-két napra érkező turisták és több évtizede helyben élők életét kellene összehangolni úgy, hogy gyakran a párbeszéd alapvető feltételei is hiányoznak.

Fotó: Frank Yvette

A kormány a döntés előtt feltérképezte a jól működő nemzetközi gyakorlatokat, és azt látták, hogy számos európai városban született helyi szintű szabályozás – mondta Dömötör Csaba, hozzátéve: ez sem véletlen, hiszen az önkormányzatoknál van a legtöbb tudás, hogy melyek a következmények, és melyek a legjobban működő gyakorlatok.

Az rbnb.hu oldalon, ahol az ilyen lakásokat gyűjtik össze, csaknem 230 szegedi ingatlant találtunk a komplett lakásokon át egészen az egyágyas szobákig.

Kis-Jakab Réka a szegedi Art­­Home ingatlanirodától el­mondta, hogy pontosan nem tudni, mennyi ilyen lakás lehet a városban, de biztosan több száz ingatlanról lehet beszélni. A koronavírus-járvány azonban ezt a fajta lakáskiadást is érintette. A szakember szerint már Szegeden is egyre többen vannak, akik hosszabb távra adnák ki a korábban szinte na­­ponta lakókat cserélő ingatlanokat.

Szegeden egyébként 6-7 éve van komolyabban jelen a rövid távú lakáskiadás – tudtuk meg Kis-Jakab Rékától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában