Toroczkai szerint történelmi jelentőségű beruházás

2020.09.30. 13:10

Elkészült az Ásotthalom-Szabadka kerékpárút

Megépült az Ásotthalom-Szabadka kerékpárút, mely az ásotthalmi határátkelőhelyen áthaladva köti össze az 55-ös számú főút mellett elhaladó kerékpár-hálózatot a Vajdasággal. Az útszakaszt szerda reggel adták át.

Arany T. János

Ásotthalom 2020.09.30. Képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

A hivatalos megfogalmazás szerint a Szerb-Magyar Határon Átnyúló Program keretében megvalósult beruházást adtak át szeptember 30-án az ásotthalmi határátkelő közelében, a faluba vezető nagy kanyarban. Nem hivatalosan elkészült az Ásotthalom-Szabadka kerékpárút, ami az 55-ös főutat köti össze a Vajdasággal.

Kerékpáros központ

Ásotthalmon a közelmúltban nem, ez volt az első kerékpárútavató-ünnepség. Az augusztus 20-i falunapok részeként adták át a megújult és kerékpárúttal bővült főutcát, amelyen mint a polgármester hangsúlyozta, Szegedig és Bajáig is el lehet biciklizni, ezzel szerinte Ásotthalom kerékpáros központtá válik.

Hét kilométeres kapcsolat

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere az átadón elmondta, az ásotthalmi szakaszon a kerékpárút beruházás 460 millió forintból készült el, melyből 7 kilométer hosszú kerékpárút épült meg a határátkelőtől Ásotthalomig, ezzel csatlakozva ahhoz a több mint 100 kilométeres kerékpárút-hálózathoz, mely az 55-ös számú főút mellett halad el.

Szabadkáig lehet tekerni Ásotthalomról. Gazdasági és turisztikai jelentőségű kerékpárutat adtak át szerda reggel az ásotthalmi határátkelőhely közelében.
Fotó: Török János

Rövidül a várakozás

A polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte a beruházást.

– A trianoni határral kettéválasztott magyar családok közötti kapcsolattartást teszi könnyebbé. Vannak praktikus, gyakorlati okai is annak, hogy rendkívül jelentős a beruházás, hiszen ezzel lerövidül a várakozás a határátkelőhelyen, segíti a térségünkben munkát vállalók közlekedését – magyarázta.

Turisztikailag is fontos

A kerékpárút gazdasági jelentőségén túl a turisztikai szerepe is jelentős.

– Célunk volt évekkel ezelőtt, hogy kijelöltük az a turisztikai régiót, mely Szabadka, Mórahalom és Ásotthalom közös elképzelésén alapul. Aki Ásotthalmon halad majd át kerékpárral, a megye legerdősebb településén haladhat át, majd a határ túloldalán szintén természetvédelmi területen folytathatja az útját, a ludasi-tavi rezervátumban, a Palicsi-tón át végül a Szabadkára – sorolta fel a karékpárút állomásait Toroczkai.

Hozzátette, a kerékpárút-építéssel még nem végeztek Ásotthalmon, hiszen a kerékpárút jelenleg Mórahalomig még nem ér el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában