A díjemelés március 1-től hatályos

2021.03.28. 07:18

Emeli a bérleti díjakat az IKV

Vannak olyan szegedi vállalkozások, amelyek arról kaptak értesítést az IKV Zrt.-től, hogy az önkormányzati cég megemeli az ingatlanok bérleti díját a járványhelyzet ellenére, pedig ezt szerintük nem is lehetne. Az IKV másképp látja. A díjemelés március 1-től hatályos, és csaknem 3 százalékos.

Suki Zoltán

Két rendelet szabályozza a bérleti díjakat, az egyik tiltja azok emelését. Illusztráció: Frank Yvette

Annak ellenére, hogy egy kormányrendelet szerint nem le­­hetne megemelni a járványhelyzet miatt az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérleti díját, az IKV Zrt. mégis több vállalkozásnak drágította azt.

Egy olvasónk szerint van olyan üzlet vagy jótékonysági szervezet, amelyik több mint egy éve zárva tart, és most mégis többet kell fizetnie. Megkerestük az IKV-t, hogy pontosan kiknek emelték meg a bérleti díjat, és az elnök-vezérigazgató hosszú levélben válaszolt, de nem teljesen arra, amit kérdeztünk.

Aki nem felel meg, fizessen

Csarnó Zsuzsánna azt írta, hogy a jelenleg biztosított bérletidíj-mentességre vonatkozó szabályokat az 52/2021-es kormányrendelet tartalmazza, az IKV pedig az alapján döntötte el, hogy kiknek nem kell bérleti díjat fizetniük. Aki az említett rendeletben leírtaknak megfelel, annak biztosítják a díjmentességet. Viszont azok a bérlők, akiknek a tevékenysége nem tartozik a rendeletben meghatározottak közé, azoknak fizetniük kell.

Két rendelet szabályozza a bérleti díjakat, az egyik tiltja azok emelését.
Illusztráció: Frank Yvette

Viszont olvasónk nem arra panaszkodott, hogy egyáltalán fizetnie kell, hanem arra, hogy az IKV megemelte a bérleti díjat a KSH által publikált, előző évi szolgáltatásokra megállapított infláció mértékével, azaz 2,9 százalékkal március 1-től.

Nyugodtan emelnek

Csarnó Zsuzsánna szerint nyugodtan megemelhették a bérleti díjat, mert a hivatkozott rendelet ezt nem korlátozza. Ez egyébként valóban így van, abban a kormányrendeletben egy szó sincs a bérleti díjak emeléséről. Csakhogy még decemberben megjelent a kormány 609/2020-as rendelete „a veszélyhelyzet ideje alatt az állami és önkormányzati bérleti szerződésekre vonatkozó eltérő szabályokról”. Ebben pedig az olvasható, hogy a hatálybalépéstől kezdve az önkormányzatok a veszélyhelyzet megszűnéséig nem bonthatnak fel bérleti szerződéseket, illetve bérleti díjat sem emelhetnek saját tulajdonú ingatlanjaikban.

A hatály az hatály

Egészen pontosan így fogalmaznak: a veszélyhelyzet megszűnését követő kilencvenedik napig a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés tartalma nem módosítható úgy, hogy az a bérleti díj megemelését eredményezze.

Ez a rendelet február 8-ig volt hatályos, akkor a kormány saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította, majd kétharmados többséggel megszavazták a parlamentben is a hosszabbítást, ami még most is érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában