Van, aki szerint évekre lesz szükség ahhoz, hogy helyreálljon a rend

2021.03.28. 14:46

Menüztetés tartja talpon a vidéki vendéglátósokat

Ha nem lenne menüztetés, a néhány vidéki vendéglátóhely már rég lehúzhatta volna a rolót. Mint az egyik mórahalmi vendéglő tulajdonosa fogalmazott, pengeélen táncolnak. Katona László szerint teljes nyitás esetén is évekre lesz szükség ahhoz, hogy helyreálljon a rend.

Arany T. János

A forgalom töredéke a megszokottnak, de az élet nem állt meg a bordányi Vadgesztenye étteremben, amit a menü és a házhoz szállítás tart életben. Fotó: Kuklis István

Döbbenetes csend fogadott bennünket pénteken nem sokkal 11 óra előtt a bordányi Vadgesztenye étteremben, ahol az elmúlt egy év vidéki vendéglátásra gyakorolt hatásáról beszélgettünk Nagyapáti Károlyné Klárikával, az étterem üzemeltetőjével.

Gondterhelt arcok

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2020. március 20-án jelent meg az a cikkem, amelyben szegedi vendéglátósok na­­gyon gondterhelt arccal azt mondták, még nem állt meg az élet teljesen, csak nagyon le­lassult. Néhány héttel később, áp­­rilis 16-án már volt, aki azt mondta, arra számít, hogy 2-3 év múlva áll vissza a korábbi forgalma, más abban reménykedett, idén tavaszra visszaáll a rend. Egyelőre ennek semmi jele.

A forgalom töredéke a megszokottnak, de az élet nem állt meg a bordányi Vadgesztenye étteremben, amit a menü és a házhoz szállítás tart életben.
Fotó: Kuklis István

Túlélő üzemmódban

– El vagyok kenődve, mert ennek már sose lesz vége – sóhajtott az üres Vadgesztenye étteremben Nagyapáti Károlyné Klárika.

A hely ebédidőben mindig telt házzal ment. Az iskolások is itt ebédelnek. Az élet azért nem állt meg, egymás után érkeztek a vendégek ételhordóval. – Azért a kiszállítás és az előfizetéses menü működik, főzünk naponta 400-450 főre, a diákok is kapják az ebédet, az a la carte az nagyon minimális. Nem küldtünk el senkit, mert ha elküldenék valakit, és lehet nyitni, nem lenne ember. Tizenhárom alkalmazottra igényeltem az állami támogatást, de ez nem elég arra, hogy fedezze a kiadásokat. Már nem arról van szó, hogy a felszínen maradjunk, ez már ráfizetéses – magyarázta Klárika, aki abban bízik, hogy ha rövidesen indulnak a kinti munkák, akkor majd többen visznek ebédet.

Pengeélen táncolnak

– Elvagyunk, a konyha működik, dolgozót nem küldtünk el – foglalta össze a helyzetet Katona László, a mórahalmi 4-es vendéglő tulajdonosa. – Nem mondom, hogy teljes kapacitással, de működünk. A menü jól megy, az a la carte sajnos nem. Pengeélen táncolunk, ez már kezd sok lenni – árnyalta tovább a képet, majd úgy fogalmazott, ami most van a vendéglátásban, az már elviselhetetlen. A vendéglő forgalma ti­­zedére esett vissza, és Katona a jövőt illetően sem derűlátó.

– Szerintem teljes nyitás esetén is hosszú időre, évekre lesz szükség ahhoz, hogy helyreálljon a rend a vendéglátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában