Biztosítaná a stabil ellátást

2021.04.27. 11:07

Gázvezeték Röszkétől Dorozsmáig

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) határozatban módosította az FGSZ Földgázszállító Zrt. működési engedélyét annak érdekében, hogy az október 1-jétől kezdődő gázévre lehetővé váljon az épülő, új szerb–magyar határkeresztező kapacitások lekötése.

Munkatársunktól

A határkerítéstől futna a gázvezeték.

Fotó: Kuklis István (illusztráció)

A MEKH 2020-ban kötelezte a magyar földgázszállítót egy új szerb–magyar határkeresztező vezeték kiépítésére annak érdekében, hogy hozzá tudjunk férni a déli irányból érkező forrásokhoz. A földgázellátási struktúrák változása miatt az új, 6 milliárd köbméter/év kapacitással rendelkező kiskundorozsmai betáplálási pont ellátásbiztonsági szempontból nagyon fontos.

A határkerítéstől futna a gázvezeték. Fotó: Kuklis István (illusztráció)

Az új útvonal részben kiválthatja az ukrajnai betáplálást, valamint a vezetéken keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek majd a déli gázfolyosón Európába érkező energiahordozóhoz is. A MEKH célja, hogy a legkedvezőbb árú éves kapacitások legyenek leköthetők.

A hivatal határozata szerint az FGSZ működési engedélyében a dorozsmai szerb–magyar betáplálási ponttal és a hozzá kapcsolódó 15 kilométeres – 4 milliárd forintos beruházási költségű – vezetékszakasszal bővíti ki a földgázszállító vezetékek és a betáplálási pontok listáját.

Az új határkeresztező pont kereskedelmi használatba vételének ugyanakkor alapfeltétele, hogy az FGSZ a szerb rendszer-üzemeltetővel együttműködési megállapodást kössön.

Mint korábban megírtuk, november elején kezdték el építeni azt az 1200 milliméter átmérőjű csővezetéket, amely a határkerítéstől a Kiskundorozsma–2 Nemzetközi Mérőállomásig fut majd, és pontosan 14 kilométer és 654 méter hosszú lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában