Fagykárok ellen is véd

2021.05.06. 07:45

Május közepéig lehet pályázni a támogatott agrárbiztosítási keretre

A mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás keretösszege minden eddiginél magasabbra, 11 milliárd forintra emelkedett idén. A gazdálkodók május 15-ig pályázhatnak a támogatásra, mellyel a biztosítások díjának akár 70 százalékát is visszakaphatják utólagos támogatásként.

K. A.

Bálint László a fagykárt szenvedett bordányi barackosban. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Az egyik legnagyobb hazai agrárbiztosító, a Groupama adatai szerint tavaly a mezőgazdaságban a legnagyobb károkat a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták. Az április 1-jétől mínusz 2 fok alatt szolgáltatnak a biztosítók, így azok a termelők érezhetik biztonságban magukat, akik már megkötötték biztosításukat.

Idén áprilisban jeget és fagyot is kaptak a Csongrád-Csanád megyei gazdák, az előbbinél sikerült csökkenteni a kárt a talajgenerátorok működtetésével, a hónap eleji mínusz 3-8 fok azonban letarolta a barackosokat. Szél István, a megyei agrárkamara elnöke szerint akár 90 százalék is lehet a terméskiesés, de a szilva is jelentősen károsodott.

Bálint László a fagykárt szenvedett bordányi barackosban. Fotó: Kuklis István

A magyar gazdák egyre tudatosabbak, a mezőgazdasági területekre kötött biztosítások mintegy kétharmadára már igényelnek díjtámogatást.

A legelterjedtebb a komplex, úgynevezett „A” típusú, mely a főbb növények biztosítását teszi lehetővé akár 70, de minimum 41 százalékos garantált díjtámogatás mellett.

Azok a gazdák, akik már megkötötték biztosításukat, május 15-ig nyújthatják be igénylésüket a díjtámogatásra.

Ez azért is fontos, mert a kárenyhítési rendszerből is csak akkor jogosult a termelő a teljes kompenzálásra, ha rendelkezik mezőgazdasági biztosítással is.

Évről évre egyre többen nyújtják be díjtámogatási igényüket a Magyar Államkincstárhoz, ám ahhoz, hogy ezt a támogatást valóban meg is kapják az érintett termelők, fontos, hogy nagyon figyelmesen töltsék ki az igénylést.

– Sokan amiatt esnek el a lehetőségtől, mert egyszerűen nem jelölik igényüket az úgynevezett Egységes Kérelem online űrlapon

– mondta el Baranyi Szabolcs.

A Groupama mezőgazdasági üzletágának igazgatója hangsúlyozta, a szélsőséges időjárási jelenségek miatt az agrárium az egyik legkiszolgáltatottabb területe a gazdaságnak, ezért kiemelten fontos a gazdák számára a megfelelő biztosítás kötése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában