Csongrád-Csanád megye

2022.09.27. 14:00

Huszonhét kisbolt kapott támogatást a megyében

Országosan 1450, míg megyénkben 27 falusi kisbolt fejlesztése valósul meg a Magyar Falu programban elnyert forrás segítségével. Többen azt is vállalták, hogy vény nélkül kapható gyógyszerek árusításával és postai szolgáltatások biztosításával teszik könnyebbé a falvakban élők hétköznapjait.

Kiss Anna

Gyopáros Alpár: napi fogyasztási cikket értékesítő kiskereskedelmi üzletek fejlesztése, bővítése valósul meg. Archív fotó: Sándor Judit/MW

1450 kisbolt kapott támogatást. Több mint 100 olyan település volt, ahol az elmúlt években, évtizedekben már bezárt üzletet újra tudtak nyitni 

– ezt Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelentette be a közösségi oldalán a napokban. 

Éppen ezért írásban megkerestük a Miniszterelnökség kormánybiztosát, akinél arról érdeklődtünk, hogy a Magyar Falu program által Csongrád-Csanád megyében hány kisbolt kapott forrást, mekkora támogatásban részesültek, és mely településeken találhatóak ezek az üzletek.

Mint írta, Csongrád-Csanád megyében 27 meglévő üzlet részesült támogatásban, összesen 1 milliárd 13 millió 375 ezer forint nyertek a boltok. A támogatásnak köszönhetően napi fogyasztási cikket értékesítő kiskereskedelmi üzlet fejlesztése, felújítása, bővítése valósul meg, a legtöbb kisbolt esetében komplex fejlesztést végeznek több szolgáltatás együttes nyújtásával. Az üzletek jelentős része vény nélkül kapható gyógyszerek árusításával és postai szolgáltatások biztosításával teszi könnyebbé a falvakban élők mindennapjait.

A lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint országosan majdnem 1000 nyertes pályázó vállalta a közösségi tér kialakítását az üzletben, ahol elérhetők lesznek friss sajtótermékek, amiket akár egy kávé vagy egy fagylalt elfogyasztása mellett lapozhatunk végig, illetve szerencsejáték-szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik.

A kormány a falusi kisboltok támogatását a Magyar Falu program negyedik pilléreként indított útjára 2021-ben a 2000 lélekszám alatti településeken lévő üzletet működtető vagy nyitni tervező vállalkozásoknak. Az elnyert forrást ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra költhetik el. A támogatás 2379 települést érint, kedvezményezettjei az egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok vagy szövetkezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában