Helyi gazdaság

2023.05.05. 18:10

Népszerű a vármegye- és az országbérlet

A vármegye- és országbérleteket május 1-től használhatjuk buszokon és vonatokon. De már elmondható: sikeresek az új konstrukciók, sokan megvették, használják és élvezik az előnyeit, a jelentős megtakarítást. A szegedi vasútállomáson és a buszpályaudvaron utasokkal beszélgettünk a témáról.

Imre Péter

A buszokon felszálláskor a sárga leolvasó alá kell tartani bérletünket.

Fotó: Imre Péter

Legutóbb bejelentettem, megveszem a vármegyebérletet. Megtörtént. Nem maradtam egyedül: az országban már több mint 100 ezer kelt el a két fajtából, vármegyénkben az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint 4156 vármegyebérlet fogyott csak május 3-áig. Azóta ez a szám már valószínűleg meghaladta az 5 ezret, hiszen a Mars téri buszpályaudvar pénztárainál állandóan hosszú sorok kígyóznak.

Fontos infók

Lehet, hogy még nem mindenki nézett utána, de a munkáltató, például vármegyebérletnél a 9450 forint 86 százalékát megtéríti, így a dolgozónak igazából csak 1300 forintba kerül, országbérletnél ez a duplája. A 10 kilométer alatti ingázásnál, ilyen például a Szőreg–Deszk távolság, nem éri meg megváltani, mert úgy többe kerülhet. Viszont egy vármegyére szóló bérlet is elég, ha a busz vagy vonat két megyét érint, de a célállomás is ugyanabban a vármegyében van, mint a starthely.

A vasútvillamoson is használhatjuk a vármegyebérletet.
A vasútvillamoson is használhatjuk a vármegyebérletet.
Fotó: Imre Péter

Vélemények

– Elkerülte a figyelmemet a lehetőség, a barátnőim szóltak, hogy érdemes megvásárolni. Országbérletet vettem, mert rendszeresen utazok Békéscsabára, Szegedre, Szolnokra és Budapestre – árulta el az SZTE-n gyógyszerésznek tanuló Gerebenits Alíz, akivel a szegedi vasútállomáson beszélgettünk. Közben megmutatta mobilján a bérletet, és magyarázta, hogy papíralapú dolgot, ha teheti, nem vásárol.

A 17 éves Makón tanuló Zsombor azzal indokolta, hogy eddig nem váltott vármegyebérletet, hogy van 90 százalékos kedvezménye. Mikor megtudta, hogy az új konstrukciókra is igaz ez, elhatározta, hogy vesz. Már a tramtrainen ült és tartott célja felé Árpád, aki az országbérletre szavazott: – Úgy gondolom, ki tudom használni, sokat és sokfelé utazok az országban. Teljes árút kellett vennem, pedig nem olyan régen még diák voltam. Hát erről lecsúsztam – mondta. A közelében helyet foglaló lány kijelentette, nem vett bérletet. A miértre, annyit felelt: MÁV-os vagyok, ingyen utazok. Ennél kedvezőbb verzió tényleg nincs.

– Megvettem a vármegyebérletet, úgy számoltunk a családdal, jobban megéri, sokat spórolhatunk – közölte Tünde, vele már a Mars téri buszpályaudvaron találkoztunk.

Büntetés

A buszokon felszállásnál az ajtó melletti sárga leolvasó alá kell tartani, például a papíralapú bérletet. Megtudtuk, hogy érdemes magunknál tartani valamelyik arcképes okmányunkat is, amellyel igazolhatjuk, mi vagyunk a bérlet tulajdonosai. Ha nincs nálunk – a Volánbusz honlapján részletesen megtalálhatók az információk – a helyszínen az ellenőr akár 12 ezer forintra is megbüntethet.

Gerebenits Alíz mutatja telefonos applikációs országbérletét. Fotó: Imre Péter
Gerebenits Alíz mutatja telefonos applikációs országbérletét. Fotó: Imre Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában