Helyi gazdaság

2023.07.12. 08:20

Hasznos a diákmunka Pusztaszeren – Galéria

Pusztaszeren idén rekordnak számító tizenegy diák jelentkezett nyári munkára az önkormányzathoz, akik háromszor kéthetes turnusokban teljesítették, teljesítik a feladatokat. Meglátogattuk őket a kerítés tisztításánál és az árkok takarításánál.

Imre Péter Géza

Az árkok, medrek tisztításával hasznos és látványos munkát végeztek a pusztaszeri diákmunkások. Fotó: Imre Péter

Leszálltam a pusztaszeri buszról, és alig tettem meg pár métert, egy pick up fékezett mellettem. – Én leszek a kísérő, szálljon be! – mondta Szabó Sándor mezőőr, akit a legtöbben Szacsinak ismernek, szólítanak a faluban. A közfoglalkoztatottakat ő felügyeli, így hozzá kerültek a tulajdonképpen közmunkát végző nebulók. Idén rekordot jelentő 11 diák jelentkezett nyári munkára, az első turnus a héten végez – napi 6 óra munka várt és vár rájuk –, utána újabb négy következik, és augusztusra még három jut, mind helybeliek. Pusztaszer 5-6 éve vesz részt a nyári diákmunkában.

Útközben

A srácok árkok, medrek, átereszek tisztításával kezdtek múlt héten a Vadvirág és a Diófa utcában, ennél a munkánál az egyik tapasztalt közmunkásunk, Kiss Lajos irányította őket. Most az arborétum kerítését tisztítják meg a növényektől, de még a faluban is lesz egy kis dolguk a már említett csatornáknál

 – közölte Szabó Sándor, miközben az arborétumba és parkerdőbe igyekeztünk.

A srácok és a munka

Az első turnust az autószerelőnek, gépjármű-mechatronikai technikusnak tanuló, 2 méteres Lázár Tamás, az autószerelőnek készülő Czinege Tamás, az épületgépész technikusnak tanuló Süli Erik és a hegesztő és szerkezetlakatos szakmákkal ismerkedő Balassy Bence teljesíti, ezen héten végeznek. Mindannyian szegedi iskolába járnak.

A munka jó, nem túl nehéz és igyekeztünk lelkiismeretesen, jól elvégezni, amit ránk bíztak. A kánikula olykor szinte elviselhetetlen volt, de nem félünk és nem fázunk

 – mondták, tréfával elütve a hőség okozta megpróbáltatásokat. 

Egyikük nyaka le is égett. A legtöbb árok négy volt, amit egy nap megtisztítottak, de a mennyiség függött az egyes szakaszok hosszától, a bennük lévő homoktól, attól mennyire voltak gazosak, és akadt, ahol a gyökerek eltávolítása is feladta a leckét.

Elárulták: elsősorban a pénz miatt jelentkeztek a nyári munkára, de a társaság is nagyon jó, 

mert én itt vagyok

 – jegyezte meg Bence. 

Vidáman, jókedvűen teltek a napok. Kézhez csaknem 60 ezer forintot kapnak majd, ezt az összeget Bence és Lázár Tamás jogosítványuk megszerzésére, Czinege Tamás nyaralásra költi, Erik még nem döntött a pénz sorsáról. Abban egyetértettek, hogy jövőre is jelentkeznek a pusztaszeri nyári diákmelóra.

Bíznak bennük

Mindig olyan feladatot osztunk a diákokra, ami szükséges, aminek látszata van, amelyre büszkén mondhatják, ezt én csináltam. A lakosok is látják, hogy jól dolgoznak, pozitívan vélekednek róluk és a munkájukról. Nem felesleges, értelmetlen munkát végeztetünk velük, hanem olyat, amelynek a falu hasznát látja, mert az a fontos, hogy mindenki elégedett legyen az eredménnyel. Bízunk bennük, bízhatunk a fiataljainkban

 – közölte Máté Gábor polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában