Drasztikusan visszaesett a tyúkállomány Csongrád-Csanádban

2023.07.24. 14:20

Több mint harmadával gyarapodott a juhállomány

A főbb haszonállatok közül egyedül a juhok száma növekedett számottevő mértékben Csongrád-Csanádban, a szarvasmarháké, a sertéseké és a tyúkoké csökkent, utóbbi 63 százalékkal az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Varga Anna

Jelentősen bővült a vármegye juhállománya.

Fotó: Nagy Lajos

Országos szinten tavaly év végén a főbb haszonállatfajokból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 19 vármegyét és a fővárost elemző, Fókuszban a vármegyék című kiadványukban kiemelték, hogy az állatállomány csökkenésében jelentős szerepet játszott a takarmány- és az energiaárak nagymértékű emelkedése. Ez már megfigyelhető volt 2022 közepén is, ahogy megírtuk, térségünkben a tyúkállomány csökkenése jórészt a madárinfluenza számlájára volt írható.

Jelentős csökkenés

2021. december elsejéhez képest országosan a sertésállomány (2,6 millió) 6,2 százalékkal fogyott, ehhez képest Csongrád-Csanádban drasztikus visszaesést mért a KSH, ugyanis 27 százalékkal kevesebb sertést gondoztak a gazdák, összesen 104,1 ezer darabot. Az 5500 darabot kitevő anyakoca-állomány 11 százalékos csökkenést mutatott. A száz hektárra vetített sertések száma így 35 volt, a hazai 50-es átlag mindössze héttizedét tette ki.

Hazánkban a szarvasmarha-állomány (885,3 ezer) 1,9 százalékkal mérséklődött, Csongrád-Csanádban ennél nagyobb mértékű volt a csökkenés. 2022 végén a szarvasmarhalétszám (38,2 ezer) 2,9 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit. Az állomány mintegy felét a tehenek tették ki, számuk kicsivel több mint 3 százalékkal gyarapodott. A KSH azt írta, hogy száz hektár mezőgazdasági területre 13 szarvasmarha jutott, az országosnál 4-gyel kevesebb.

Tarolt a madárinfluenza

Az országos tyúkállomány mindössze 1,1 százalékát tartották vármegyénkben tavaly a tél kezdetén. A KSH összesítésében leírta, hogy a tyúkok száma vármegyénként különbözőképpen változott, összességében 9,3 százalékkal 29,1 millióra fogyott. Csongrád-Csanádban ennél sokkal drasztikusabban zsugorodott az állomány, 2021 azonos időszakához képest 63 százalékkal, így összesen mindössze 312,2 ezer tyúkot neveltek. A teljes létszám valamivel több mint egyharmadát adó tojóállomány 6,8 százalékkal fogyott.

Ennek oka részben a madárinfluenza, ami miatt vármegyénkben több állományt is fel kellett számolni tavaly.

Népszerű lett a juh

A főbb haszonállatok közül egyedül a juhállomány (59 ezer) gyarapodott vármegyénkben, méghozzá jelentősen, 37 százalékkal. Az állomány majdnem háromnegyedét képviselő anyajuhoké is hasonló mértékben, 39 százalékkal gyarapodott. Országosan egyébként 1,7 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, de a vármegyék több mint a felében nőtt a létszámuk.

Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg után Csongrád-Csanád következik a KSH húszas listájában, nálunk tartották tavaly év végén az országos juállomány 6,8 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában