Szentes

2023.10.26. 17:37

Az együttműködés jelenti a mezőgazdaság létét

A termelői együttműködések adhatnak választ a mezőgazdaság problémáira – jelentette ki Nagy István az ország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezetének szakmai rendezvényén Szentesen. Az agrárminiszter a Délalföldi Kertészek Szövetkezete Őszi hajtatási szakmai napján tartott előadást.

Darók József

Kilencedik alkalommal hívták meg partnereiket az őszi hajtatási szakmai napra. Fotó: Darók József

A rendezvényen Nagypéter Sándor, a TÉSZ elnöke arról számolt be, számos kihívással néztek szembe az elmúlt években, a fogyasztói visszaesés hullámai is elérték a céget, mégis fel tudnak mutatni eredményeket. 

Fotó: Darók József

Egyet mindig szem előtt tartottunk, bármilyen kihívás is ér bennünket: nem csüggedünk, hanem megyünk azon az úton, amely a szövetkezetünk fejlődését és a közösségünk, a termelők biztos megélhetését jelenti. Az elmúlt három évben a szövetkezetünk vagyona megháromszorozódott, logisztikai infrastruktúránk 1,3 hektárról 2,4 hektárra növekedett, hűtőkapacitásunk 2500 négyzetméterről csaknem 8 ezer négyzetméterre nőtt, a csomagolóüzemünk területét sikerült majdnem a duplájára növelni 

– sorolta. Folytatják az elmúlt években új alapra helyezett a marketingstratégiájukat, elindítják az online értékesítés lehetőségét, a Szentesi Vagányok brand keretében Budapesten szentesi paradicsom és paprika mintabolt nyitását tervezik. 

Fotó: Darók József

A termelői tagság fiatalítása érdekében egy hosszú távú mentorprogramot kívánunk indítani jövő évtől, az ASZC Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és a Bartha János Kertészeti Technikummal, mint helyi oktatási intézménnyel közös gyakorlati kutatókert megalkotását tervezzük. Célunk, hogy a végzős diákok a szakmában maradjanak és saját gazdaságukban végezzenek termelést

 – fogalmazott.

A DélKerTÉSZ önmagában nem elég, szükség van együttműködésekre, a meghívott Nagy István agrárminiszter ebben a témában tartott előadást a szakmai napon. Azt mondta, a termelői együttműködések adhatnak választ a mezőgazdaság problémáira. 

Fotó: Darók József

A megoldást megtaláltuk, nem tankönyvekben, hanem a valóságban. A termelői együttműködésben, integrációban védelmet, biztonságot, jövedelmezőséget, versenyképességet lehet találni. Ez biztosítja a magyar mezőgazdaság 21. századi létét, az élelmiszer önrendelkezésünket, a vidék megmaradását, a helyi gazdaság erősödését 

– hangsúlyozta a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában