Helyi gazdaság

2023.11.02. 19:30

Öt települést érintő kerékpárút-fejlesztés

Öt települést, a kisteleki és a csongrádi járást is érintő kerékpárút-fejlesztés valósul meg, melynek teljes költségvetése 4,252 milliárd forint. Az Ópusztaszer-Baks szakaszról az előbbi község egyik ünnepéhez kapcsolódva már hírt adtunk, ezúttal megnézzük a teljes beruházást, aminek a befejezési határideje 2025. december 31.

Imre Péter Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Pesthy Márton

Az Ópusztaszert, Baksot, Csanyteleket, Felgyőt és Tömörkényt érintő és összekötő kerékpárút első szakaszáról (Ópusztaszer-Baks) már beszámoltunk lapunkban, most megnézzük a többit, a teljes projektet. A konzorciumban a főkedvezményezett Csanytelek, tag Ópusztaszer, Baks, Felgyő, Tömörkény, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata, a fejlesztésre 4,252 milliárd forint 100 százalékos támogatási intenzitású és vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyertek.

A beruházásról a vármegyei önkormányzattól korábban már megtudtuk, hogy a projekt az előkészítési szakaszban van, rövidesen kezdődik a tervezés, a befejezése (engedélyes és kiviteli tervek), és az engedélyek után – a konkrét tervek és tervezői költségvetés birtokában – lehet kiírni a közbeszerzést az építési-kivitelezési munkákra. A fentiek okán az építkezés kalkulált kezdési és befejezési időpontjai még bizonytalanok.

A projekt célja és tartalma egy Ópusztaszert Felgyővel és Tömörkénnyel összekötő kerékpárút építése. A mintegy 32 kilométeres új szakasz a Sándorfalvát, Dócot, Ópusztaszert Szegeddel összekötő bicikliút végszelvényétől indul és rácsatlakozik a 2009-ben elkészült Csongrád-Felgyő részre, ami Tömörkény felől a falu, vagyis Csanytelek központjáig tart. A projekt keretében újítják fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparktól induló Kistelek közigazgatási határáig vezető 5 kilométer hosszú kerékpárútszakaszt. További cél, hogy a beruházás eredményeként előnyben részesüljenek a környezetileg fenntartható közlekedési módok.

A fejlesztést igazolja, hogy egyre növekszik a gépjárműforgalom az adott településeken és azok között, ezért a biciklisek biztonságának fokozása miatt szükséges a kül- és belterületi kerékpárút-hálózat folyamatos bővítése. Ezenkívül a turizmus, az útvonalon lévő turisztikai célpontok is indokolják a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában