14 százalékkal kerestünk kevesebbet az országos átlagnál Csongrád-Csanádban

Nincs trendváltás, továbbra is a középmezőnyben vannak a csongrád-csanádi kerestek. A KSH a tavaly szeptemberi adatokat közölte területi bontásban, és elmondható, nagyon messze vagyunk a fővárosi vagy éppen Győr-Moson-Sopron vármegyei bérektől.

Varga Anna

Továbbra is messze elmaradnak a vármegyei átlagkeresetek az országostól. Illusztráció.

Fotó: Gemes Sandor

Ismét sokan hüledezhettek, amikor nemrég a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hírét olvasták vagy hallották, amely szerint 2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete meghaladta a 621 ezer forintot, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 413 ezer volt, a kedvezményeket figyelembe véve pedig 427 ezer forintot ért el.

Örökös középmezőny

Területi, azaz vármegyei szintű adatok egyelőre a tavalyi év első 9 hónapjára állnak rendelkezésre a KSH Fókuszban a vármegyék című kiadványából, és nem meglepő módon az imént említett keresetektől jócskán el vagyunk maradva, akárcsak a vármegyék többsége. Tavaly szeptemberben országosan az adókedvezmények nélküli nettó átlagkereset 370 ezer forintot tett ki.

Ahogy már többször felhívtuk rá a figyelmet, az országos átlagot régóta csak Budapesten és Győr-Moson-Sopron vármegyében haladják meg a fizetések, Csongrád-Csanád pedig jellemzően a fővárost és a 19 vármegyét vizsgáló listának a közepén helyezkedik el, tavaly szeptemberben a 10-ik helyen álltunk. Bács-Kiskun mögöttünk szerepelt a listában, csaknem 316 ezres nettó átlaggal, Békés pedig továbbra is az utolsó előtti volt kevesebb mint 279 ezer forinttal.

Tavaly szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – a közfoglalkoztatottakéval együtt – az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal, 317 ezer forintra nőtt vármegyénkben. A bővülés elmaradt az országos növekedés mértékétől, ami 14 százalék volt a vizsgált időszakban. Csongrád-Csanádban az alkalmazottak 14 százalékkal kerestek kevesebbet az országos átlagnál.

– 2023 I–III. negyedévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 557 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 370 ezer forintot tett ki – írta a KSH az országos trendekről.

119 ezer alkalmazott

A tavaly szeptemberi adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal többen, átlagosan 3 millió 670 ezren álltak alkalmazásban a hazai székhelyű munkáltatóknál. Csongrád-Csanádban lényegében stagnálást mutattak az adatok ebben a tekintetben, mindössze 0,1 százalékos volt a növekedés, 119 ezren álltak alkalmazásban a vármegyei székhelyű munkáltatók valamelyikénél.

Sereghajtó a vendéglátás

– A havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában 16,2 százalékkal, 299 ezer forintra, a költségvetési szférában 4,7 százalékkal, 300 ezer forintra nőttek – olvasható a kiadványban.

Amennyiben a nemzetgazdasági áganként nézzük a fizikai és szellemi foglalkozásúakat együttesen, akkor elmondható, hogy továbbra is az információ és kommunikáció területén dolgozók vihettek haza a legtöbbet vármegyénkben, nettó átlagkeresetük 463 ezer 500 forint volt. A legkevesebbet pedig a vendéglátás területén dolgozók keresték, átlagosan valamivel több mint nettó 208 ezer forintot. Persze, a fizikai és szellemi foglalkozásúakat külön nézve nagyobb keresetek és különbségek jönnek ki.

A vármegyei nettó átlagkereset közfoglalkoztatottak nélkül számolva  összességében 321 ezer 528 forint volt tavaly szeptemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában