Szegedi hírek

2024.01.29. 07:00

Megduplázódott a vármegye tyúkállománya

Kevesebbet tartottak hazánkban tavaly nyár elején a főbb haszonállatfajokból, mint egy évvel korábban – olvasható a KSH kiadványában. Csongrád-Csanádban viszont a juhok és a tyúkok száma számottevően nőtt, és sertést is többet tartottak.

Varga Anna

Kevesebbet tartottak hazánkban tavaly nyár elején a főbb haszonállatfajokból, mint egy évvel korábban – olvasható a KSH kiadványában. Csongrád-Csanádban viszont a juhok és a tyúkok száma számottevően nőtt, és sertést is többet tartottak.

Fotó: Nagy Lajos

– Magyarországon 2023. június 1-jén a főbb haszonállatfajokból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Fókuszban a vármegyék című kiadványában. A csökkenő tendenciának több oka is van, de jelentős szerepet játszik benne a takarmányárak emelkedése, valamint különféle állategészségügyi vészhelyzetek, mint például az afrikai sertés-pestis, vagy éppen a madárinfluenza.

A szarvasmarha-állomány országosan 3 százalékkal csökkent, a sertésállomány 5,7 százalékkal, a juhok száma 0,7 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, míg a tyúkok száma vármegyénként különbözőképpen változott, de összességében 16 százalékkal gyarapodott.

Továbbra is népszerű a juh

A KSH fővárost és a 19 vármegyét elemző kiadványából kiderül, hogy Csongrád-Csanádban továbbra sem kimondottan jelentős ez a szegmens, a szarvasmarhatartás szempontjából a 20-as lista 12-ik helyén szereplünk, az országos állomány mindössze 4,6 százalékát tartják nálunk, a sertéseket nézve a 9-ik helyen állunk 4,5 százalékkal, a hazai tyúkállománynak mindössze 2,5 százalékát tartják itt, ezzel a 14-ek vagyunk. Egyedül a juhállomány tekinthető jelentősebbnek, a 4-ik helyen szereplünk a listában, az országos állomány 7,9 százalékát gondozták tavaly nyár elején vármegyénkben.

Kevesebb a szarvasmarha

Az országos átlagnál kisebb volt tavaly nyár elején a száz hektár mezőgazdasági területre jutó szarvasmarhák száma Csongrád-Csanádban. Nálunk 13 állat jutott ekkora területre, az országosnál 4-gyel kevesebb. A KSH adatai szerint az állomány az egy évvel korábbihoz képest 0,7 százalékos csökkenést mutatott, ám az állomány csaknem felét kitevő tehenek száma 2,1 százalékos növekedést. A sertések száma viszont nőtt, 3,5 százalékkal többet gondoztak belőlük nálunk, mint 2022 nyár elején. – A száz hektár mezőgazdasági területre vetített sertések száma (38) a hazai átlag (50) kicsit több mint háromnegyedét tette ki – írták a kiadványban.

Lefaragnák a korábbi visszaesést

– A juhok száma egy év alatt 28 százalékkal 73,2 ezerre, az állomány kissé több mint kétharmadát képviselő anyajuhoké is hasonló mértékben gyarapodott – derül ki a KSH összesítéséből.

Arról, hogy a juhtartás egyre népszerűbb, már korábban is írtunk, a 2022-es évben például több mint harmadával (37 százalékkal) bővült az állomány az egy évvel korábbihoz képest, akkor 53 ezer állatot tartottak Csongrád-Csanádban.

A 2022. június elsejei adatokhoz képest még nagyobb arányú bővülést a tyúkállomány mutatott, ugyanis tavaly nyár elején több, mint kétszer annyi, összesen 873,9 ezer tyúkot neveltek vármegyénkben. A teljes létszám nyolcadát adó tojóállomány azonban 6,7 százalékkal fogyott.

Érdemes megjegyezni, hogy hiába a jelentős állománybővülés, 2021 nyarához képest 57 százalékkal kevesebb tyúkot neveltek vármegyénkben 2022 közepén, így ahhoz mérten semmi meglepő nincs az állatszám növekedésében. Ahogy megírtuk, akkor a visszaesés jórészt a madárinfluenza számlájára volt írható, vagyis volt honnan visszajönni. Azt, hogy az egész éves mérleg miként is alakul 2023-ra vonatkozóan, egyelőre nem tudni, de tavaly novemberben megint felütötte fejét vármegyénkben a madárinfluenza, decemberben 44 település volt érintett a betegségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában