Az aszály megviselte a mezőgazdaságot, csakúgy, mint az értékesítési árak csökkenése

2024.01.04. 20:00

Nem számít könnyű évre az agrárágazat

Kedvezőbb időjárást és jobb gazdasági körülményeket várnak 2024-re a Csongrád-Csanád vármegyei gazdálkodók. Problémának tartják a kereslet csökkenését, ebben is pozitív elmozdulásban reménykednek.

Kovács Erika

Képünk illusztráció.

Fotó: Karnok Csaba

Mi TÉSZ-ként, vagyis termelői értékesítési szövetkezetként működünk 

– mondta elöljáróban Szarka Attila, a fábiánsebestyéni székhelyű, vasadi telephellyel működő Cropfood TÉSZ ügyvezetője, a vármegyei önkormányzat képviselője. A szövetkezet mintegy félszáz termelő értékesítését segíti, főként zöldségekkel foglalkoznak.

Megcsappant a kereslet a zöldségek iránt

Ami leginkább befolyásolta a tevékenységünket, az a rendkívül magas energiaár, ami hatalmas költségnövekedést eredményezett. Háromszoros energiadíjat kellett fizetnünk. Az aszály miatt az öntözési kiadások is jelentősen emelkedtek. Ugyancsak problémát jelentett számunkra, hogy – különösen az év második felében – megcsappant a kereslet a zöldségek iránt. Ennek okait nehéz pontosan behatárolni. Egy biztos, nem a minőséggel és a mennyiséggel volt probléma. Érthető módon értékesítéskor szerettünk volna legalább annyit kapni, mint amennyi az önköltség. A piac szereplői, a felvásárlói oldalon ugyanakkor az előző évi árakat szerették volna érvényesíteni, amelyben nem látszott az energiaár. Mint tudjuk, mindig akadnak akik olcsóbban is odaadják a portékájukat, különösen a piac nagyobb szereplői 

– mondta Szarka Attila. 

Hozzátette, az elmúlt évek rendkívül megviselték az ágazatot, így a zöldségtermesztőket is. Vannak, akik lassan eljutnak a tűrőképességük határáig és azt tervezik, felhagynak a tevékenységükkel, mert nem éri meg.

Legyen újra fontos a magyar áru

Most olyan érzésem van, hogy visszatérnek azok az idők, amelyeket egyszer már megéltünk a 2000-es évek elején. Egyes áruházláncoknak nem számít, hogy az áru magyar vagy nem hazai, az a lényeg, hogy mennyibe kerül. Az elmúlt 5-10 évhez viszonyítva most ezt éltük meg

 – értékelt Szarka Attila. 

Hozzátette, 2024-ben azt szeretné, ha ezek a negatív tendenciák megállnának, és legyen újra fontos a piacon a magyar áru. Reménykedik az energiaárak csökkenésében is.

Segítenek az alacsonyabb takarmányárak

Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója is úgy értékelte, nehéz esztendő volt 2023.

Csongrád-Csanád és Békés vármegye déli részét aszály sújtotta. Ez már a harmadik ilyen év volt, ami a szántóföldi növények hozamait is jelentősen befolyásolta mind az őszi, mind a tavaszi vetésű kalászosok esetében. A másik nehézséget pedig az jelentette, hogy jelentősen csökkent a felvásárlási ár. Sajnos az idei évben sem várhatunk túl sok jót a termények értékesítése kapcsán. Ez nem azt jelenti, hogy egy-két növény esetében nem lehet kisebb-nagyobb mértékű pozitív változás. A piaci előrejelzések szerint azonban ugyanolyan árakra számíthatunk, mint tavaly 

– emelte ki a vezérigazgató.

Hozzátette, az állattenyésztők helyzete egy kicsivel könnyebb lett tavaly, ugyanis az alacsonyabb takarmányárak segítenek a költségek csökkentésében. A tej átvételi ára az év elejéhez képest az esztendő végére csökkent. A sertés felvásárlási ára viszonylagosan jó volt 2023-ban. Ennek ellenére sem rózsás a helyzet, mert ha a fogyasztás csökkenése tartós marad, akkor ezt az árszintet valószínűleg nem lehet tartani. Bízik benne, hogy 2024-ben nem lesz aszály és jobbak lesznek a termelési eredmények, amelyek mindkét ágazat számára jót jelentenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában