Helyi gazdaság

2024.01.19. 10:30

Szegedi BYD-gyár: megvan, hogy mikor indul a termelés

Mintegy 192 milliárd forintos alaptőkével bejegyezték a Szegedre tervezett elektromosautó-üzem mögötti vállalatot, a BYD Auto Hungary Kft.-t. A gyár első két csarnokát a város határában található, 300 hektáros ipari parkban lévő lézeres kutatóintézettől északra, az 5-ös főút mellett, tehát nem a közeli Liliom Lakópark szomszédságában húzzák fel. Miközben az unió végrehajtó testülete a kínai villanyoskocsi-gyártók ellen vizsgálódik, addig a szegediek örülnek az ázsiai óriás érkezésének.

Delmagyar.hu

A jövő év második felében kezdődhet meg a termelés a BYD szegedi gyárában. Fotó: AFP

Két dolgot vállalt a kormány a BYD tervezett szegedi beruházása kapcsán: az infrastruktúra fejlesztésére 47-48 milliárd forintot fordít, illetve ígért állami támogatást is, amelynek összegét akkor hozzuk nyilvánosságra, amikor azt jóváhagyja az Európai Bizottság

 – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. 

Hiába vizsgálódnak, nem kell tartani tőlük
Vizsgálódik az Európai Bizottság a kínai elektromosautó-gyártóknál, hogy tisztességtelen állami támogatásokkal tartják-e alacsonyan a járműveik árát. A nyomozásban:

  • a BYD, 
  • a SAIC és 
  • a Geely is érintett. 
     

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kiemelte, egyre inkább terjed Nyugat-Európában az úgynevezett decoupling, vagyis az a nézet, hogy a kínai gazdaságot le kell vágni Európáról. A miniszter szemében ez rossz döntés, mert a magyar kormány a szabadkereskedelem híve. Hozzátette: egyébként sem kell tartani az unió végrehajtó testületétől.

A teljes cikk elérhetó a Világgazdaság oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában