Szegedi hírek

2024.02.13. 14:00

Építkezés még nem zajlik, de már dolgoznak a BYD területén – Galéria

Bár egyelőre nem az építkezés nyomai látszanak, az már egyértelmű, hogy elkezdődött a BYD gyár építésének előkészítése. Jelenleg régészek dolgoznak a területen, de már engedélyezték a mélyalapozás megkezdését is.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Hónapokig tartó találgatások és pletyka után tavaly karácsony előtt 2 nappal jelentették be: Szegeden építi meg első európai üzemét az elektromos és plug-in hibrid autók eladásában világelsőnek számító kínai BYD. A magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása a város határában lévő mintegy 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park szomszédságában valósul meg. 

A területen december óta jelentős mozgás látható, Karnok Csaba fotóriporter kollégánk ezt örökítette meg. Egyelőre azonban még nem az építkezés fázisai látszanak: a Móra Ferenc Múzeum munkatársai végeznek régészeti feltárásokat. Múlt héten azonban a beruházás megkapta az engedélyt az 1. és 2. ipari épületek mélyalapozására és 1. zóna tereprendezésére. Ezek az autópálya melletti területen kapnak helyet, vagyis itt kezdődnek majd el a tényleges építési munkák, várhatóan hamarosan. Először 50 centiméter mélységig mintegy 40 hektáron elhordják a termőföldet, majd a felszínt kiegyenesítik, és erre már ráteríthetik azokat a teherbíró rétegeket, amelyek megtartják majd az épületeket. A nagyobbik csarnokban az autók karosszériáját formázzák majd 4 hektáron, míg a kisebbik egy könnyűfémes, kompozit­anyagokkal foglalkozó üzem lesz majdnem feleakkora területen. A két épület közvetlenül egymás mellett épül, a nagyobbik mintegy 340 méter hosszú lesz. A terület szélén három víztároló is épül a tervrajzok szerint, amelyek összesen 37 millió liter csapadékot tudnak majd eltárolni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában