Helyi gazdaság

2024.02.19. 17:30

Folynak a földmunkák a kínai gyár helyén

Javában zajlanak az építkezést előkészítő földmunkák a makói ipari parknak azon a területén, ahol 30 milliárd forintos beruházással, kínai befektetők döntése nyomán hamarosan csomagolóüzem létesül. A gyár már az első időszakban 150 munkahelyet teremt.

Szabó Imre

Dolgoznak a munkagépek a makói ipari parkban. Fotó: Makó önkormányzata

Megtörtént a több mint 10 hektárnyi terület lőszermentesítése, a régészeti feltárások részben befejeződtek, részben még zajlanak; ezt három ütemben végzik el a szakemberek 

– adott hírt a makói ipari parkban az új üzem építésével kapcsolatos munkák jelenlegi fázisáról közösségi oldalán a város polgármestere, Farkas Éva Erzsébet. Aki a környéken jár, láthatja: dolgoznak a munkagépek, amelyek több tonna földet mozgatnak meg. A kínai befektetők 30 milliárdos beruházásának támogatására a magyar kormány több mint 5 milliárd forintot biztosított az önkormányzatnak. Erre azért volt szükség, hogy a megnövekedett közműigényeket ki tudják szolgálni a több mint 10 hektáros területen: ki kell építeni az ivóvízellátást, illetve szennyvíz-elvezetést biztosító rendszert, valamint növelni kell a földgáz- és áramkapacitást.

Fotó: Makó önkormányzata

Mint korábban megírtuk, Makón csomagolóanyag-gyárat épít a Benepack Hungary Kft. A fejlesztés mögött egy, a nemzetközi színtéren is a piacvezetők között jegyzett kínai agrár-élelmiszer-ipari csoport áll és egy 55-60 ezer négyzetméteres ipari csarnokot, illetve raktárat hoz létre. Az üzem könnyűfém csomagolóeszközöket fog előállítani. A kormányhivatal szakhatóságai megerősítették, a beruházás környezetvédelmi szempontból nem káros, semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre. A termelés az eredeti elképzelések szerint az év végén indul.

A polgármester értékelése szerint a beruházás óriási jelentőségű Makó számára, hiszen amellett, hogy növekedni fog az önkormányzat adóbevétele, új munkahelyeket teremt, családok megélhetését segíti és a helyi szolgáltatók működéséhez is hozzájárul. Az elsősorban üdítőitalok csomagolóanyagát gyártó üzem az első időszakban csaknem 150 alkalmazottat foglalkoztat majd, de a tervek szerint 2026-ban bővül, további gazdasági növekedés lehetőségét segítve elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában