Szegedi hírek

2024.03.13. 10:00

Bérkompenzációt kértek a városi cégek

A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt kisebb bajba kerültek Szegeden a városi tulajdonú cégek. Ezért több vállalat is a városvezetéshez fordult, hogy kapjanak pluszpénzt bérkompenzációra. A legtöbbet, 250 millió forintot, a Szegedi Közlekedési Kft. kapta.

Suki Zoltán

Fotó: Török János

Szerdán tárgyalja a város Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága a Városüzemeltetési iroda előterjesztését, amiben bérkompenzációt kérnek több városi tulajdonú cégnek is. Az előterjesztésben emlékeztetnek, hogy a kötelező legkisebb munkabér, vagyis a minimálbér, és a garantált bérminimum is emelkedett. 2023. december 1-jétől a minimálbér 266 ezer 800 forint, a garantált bérminimum pedig 326 ezer forintra emelkedett, ami 15, illetve 10 százalékos növekedést jelent.

A kötelező béremelés miatti költségnövekedés, és a fizetések versenyképességének és értékállóságának megőrzése érdekében Szeged önkormányzata az idei költségvetésében az önkormányzat kizárólagos tulajdonú gazdasági társaságai, a költségvetési szervei, valamint intézményei részére úgynevezett bérkompenzációs támogatási keretet hozott létre. Ennek a felosztásáról a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság dönt.

Néhány városi cég most jutott el oda, hogy pénzt kér a keretből. A legtöbbet a Szegedi Közlekedési Kft. kérte. A városi közlekedési cégnek 250 millió forintra van szüksége.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 215 millió forintot, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. 106 milliót, a Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. valamivel több mint 43 milliót, a Vadaspark pedig 24 millió 700 ezer forintot kért. A teljes igényelt összeg 638 millió 768 ezer forint.

A városi közlekedési cég éves beszámolójaiból a honlapjukon a 2022-es érhető el. Ebben az szerepel, hogy abban az évben 2 milliárd 396 millió forintot fordítottak bérköltségre, járulékokkal együtt pedig 2 milliárd 888 millió forintot fizettek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában