Határvédelem

2022.08.30. 13:53

Illegális bevándorlók támadták meg a határkerítés építőit - videó

Kővel dobálták meg a büntetés-végrehajtás munkatársait és a határkerítés megerősítésén dolgozó fogvatartottakat a határzár szerb oldaláról.

Delmagyar.hu

Képünk illusztráció. Fotó: Havran Zoltán

Baltával, botokkal felfegyverkezve jelent meg 15-20 fős migráns csoport Ásotthalom térségében az ideiglenes biztonsági határzár szerb oldalán hétfő délután, és kövekkel dobálták meg a kerítés megerősítésén dolgozó elítélteket és a felügyelőket. A felügyelők a fogvatartottakkal biztonságos távolságba vonultak, személyi sérülés nem történt. Az ideiglenes biztonsági határzár megerősítése fokozott óvintézkedések mellett folytatódik.

Szintán Ásotthalomnál a hétvégén éjszaka több embercsempészt is észleltek a helyi polgárőrök, amit jeleztek a határrendészet felé. Pőcze Levente, az Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület vezetője elmondta, hogy az erdőben a polgárőrautót meglátva egy Wolksvagen Passat menekülés közben a szolgálati autójuknak csapódott, majd elhajtott. A kár közel egymillió forint.

– Szerencsére személyi sérülés nem történt, de azt sajnos meg kell állapítani, hogy a helyzet egyre fokozódik a határon, egyre nagyobb a nyomás a migránsok és az embercsempészek részéről – adott hangot aggodalmának az elnök.

Közben Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere arról biztosította őket, hogy a falu önkormányzata elsőként kíván támogatást nyújtani a polgárőrségnek, akik a rendkívüli illegális migráció elleni küzdelem során, a hétvégén, szolgálatteljesítés közben szenvedtek balesetet.

42 csoportban 482 határsértő

A héten a legtöbb, összesen 751 határsértőt állítottak meg a rendőrök az országban hétfőn – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Csongrád-Csanád megyében 42 csoportban 482 határsértőt tartóztattak fel. A migránsokat Ásotthalmon, Szegeden, Zsombón, Kiszomboron, Mórahalmon, Kübekházán, Szeged-Gyálaréten, Szatymazon, Hódmezővásárhelyen és Röszkén találták. A migránsok második legnépszerűbb helyén, a Bács-Kiskun megyei határszakasz közelében pedig 230 határsértőt tartóztattak fel. A két megye határain 177 embert tudtak megakadályozni abban, hogy törvényellenesen lépje át a magyar határt. Ebben az időszakban Mórahalmon egy embercsempészt is elfogtak. A 36 éves román férfi 31 szír állampolgárral indult volna Nyugat-Európa felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában