Öt börtönt töltenek meg az embercsempészek

Már több mint 2500 embercsempész van a hazai börtönökben, a számuk folyamatosan emelkedik. Szombaton 3 esetben indult büntetőeljárás embercsempészés miatt, ebből 1 esetben megyénkben intézkedtek a rendőrök. Az egyenruhások több száz migránst tartóztattak fel.

Kiss Anna

Fotó: Máté Krisztián

A fogva tartott embercsempészek száma folyamatosan növekszik a hazai börtönökben, arányuk meghaladja a fogvatartotti összlétszám 13 százalékát – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hozzátéve, jelenleg öt átlagos magyar börtönt töltenek meg az embercsempészek. Mint írták, az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek létszáma a börtönökben idén 1653 fővel növelték meg a fogvatartottak létszámát. Az embercsempészet miatt őrzött személyek csaknem 90 százaléka külföldi, 73 ország állampolgárai.

Szombaton hazánkban 3 esetben indult büntetőeljárás embercsempészés miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság beszámolója szerint 1 esetben Csongrád-Csanád megyében intézkedtek az egyenruhások embercsempésszel szemben. A járőrök Domaszéknél vontak intézkedés alá egy 34 éves román állampolgárt, akinek tehergépkocsijában 12, magát indiainak valló férfi utazott, azonban személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök visszakísérték őket az ideiglenes határzárhoz. A járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Szombaton elfogtak 322 határsértőt is megyénkben a határt védők, akik Ruzsa, Nagylak, Szatymaz, Röszke, Domaszék, Szeged és Ásotthalom közigazgatási területén tartóztatták fel a migránsokat. Mindemellett pedig Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében 278 főt sikerült megakadályozniuk a hazánk területére történő illegális belépésben.

Az M1 csatorna műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, jelentős változás történt a migránsok és az embercsempészek viselkedésében, egyre erőszakosabban lépnek fel. Hangsúlyozta, ez nyomatékosítja azt a magyar kormányzati álláspontot, hogy nem menekültek, hiszen nem felelnek meg a menekültté nyilvánítás kritériumainak azok, akik erőszakosan, bűnözők segítségével, okmányok nélkül, tisztázatlan célból próbálnak bejutni az Európai Unióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában