Tegnap is sok akció volt a határokon

Az elmúlt nap eseményei számokban.

delmagyar.hu

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. május 27-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 299 határsértőt tartóztattak fel és 95 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 12 esetben összesen 268 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Öttömös, Szatymaz és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 12 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Hercegszántó-Hóduna és Tompa közigazgatási területén.

A rendőrök Nagymaros közigazgatási területén 19 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 4 esetben összesen 95 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 8 embert fogtak el, embercsempészés miatt 8 ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök 2023. május 27-én 4 óra 45 perckor Öttömös közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton ellenőrzés alá vonták egy lengyel honosságú kisteherautó vezetőjét, egy 32 éves török állampolgárt, valamint ugyancsak török állampolgárságú társát. A járműben a sofőrön és a társán kívül 10, magukat török állampolgárnak valló külföldi utazott.

A rendőrök 2023. május 27-én 6 óra 30 perckor Nagymaros közigazgatási területén, a 12-es számú főúton egy bolgár honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 33 éves moldáv állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 7, magukat szír állampolgárnak valló külföldi utazott.

Mórahalom közigazgatási területén, lakott területen kívül az 55-ös számú úton, 2023. május 27-én 14 órakor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy román honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 20 éves román férfit, valamint 23 éves, ugyancsak román állampolgárságú társát. Az autóban a sofőrön és a társán kívül 8, magukat szír állampolgárnak valló külföldi utazott. 

A rendőrök 2023. május 27-én 14 óra 55 perckor Mórahalom közigazgatási területén, az 5512-es számú úton egy német honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 49 éves olasz állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 10, magukat török állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában