Migránsbaleset: megszólalt a rendőrség és a mentőszolgálat – VIDEÓ

Három felnőtt sérült meg súlyosan abban a balesetben csütörtökön, amit egy embercsempész okozott Röszkénél. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett. Naponta ezernél is több illegális migránst tartóztatnak fel vármegyénkben az egyenruhások.

Kiss Anna

Az embercsempész okozott ismét balesetet vármegyénkben, ezúttal Röszkénél. Fotó: Donka Ferenc

Migránsokat szállító kisbusz balesetezett csütörtök délelőtt az 5-ös úton a 183-as kilométerszelvénynél. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság lapunkkal közölte, személyautóval ütközött össze a kisbusz, ennek következtében hét személy sérült meg. A helyszíni szemle mintegy két órán át tartott, a forgalom félpályás útlezárás mellett tudott haladni.

Az eset kapcsán megkerestük Hangai Józsefet, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársát, aki elmondta, a mentésirányítás több állomásról indított mentőegységeket: mentőorvosi kocsi, rohamkocsi és több mentőgépkocsi, valamint mentőhelikopter is tartott a helyszínre. Hozzátette, bajtársai hét sérültet láttak el: három felnőtt súlyosan, míg három felnőtt és egy gyermek könnyebben sérült a balesetben. Beszámolt arról is, hogy a helyszíni ellátást követően egy személyt légi, míg a többieket földi úton szállították kórházba.

Információink szerint a balesetet okozó embercsempész kiugrott az autóból és elmenekült. Drónokat is bevetettek a felkutatásához.

Nemcsak csütörtökön, hanem szerdán is bőven akadt dolga a rendőröknek, az Országos Rendőr-főkapitányság beszámolója szerint 606 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Szeged közigazgatási területén. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, iráni, marokkói, örmény, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Emellett 18 esetben 625 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben vármegyénk terültén.

A migráció megfékezésében nemcsak az országon belül, hanem a határon túl is dolgoznak a magyar rendőrök, akiket Rétvári Bence belügyminisztériumi parlamenti államtitkár látogatott meg szerdán. Az MTI-nek telefonon adott interjújában azt mondta, a magyar rendőrök feladata, hogy szerb és osztrák kollégáikkal közösen folyamatos járőrözéssel megakadályozzák és visszaszorítsák az illegális határátlépést a szerb-észak-macedón határ szerbiai oldalán.

Az államtitkár rámutatott, ez a hármas együttműködés jó példaként szolgálhat az Európai Unió számára is arra, hogy EU-n belüli és kívüli országok meg tudják védeni az uniós külső határokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában