A horgászok szabályzata is sokat segít

2019.11.28. 11:14

Havonta kétszer tisztítják meg a szeméttől a Sancer-tó környékét

Hangulatos kirándulóhely lehetne a Sancer-tavak körúton belüli része, mondtuk mindig, ha nem használnák illegális hulladéklerakóként: most meglepően tiszta a terep. A környezetgazdálkodás munkájának és a horgászok új szabályzatának köszönhető az eredmény. Ha bűncselekményként kezelnék a szemetelést, az sokakat elriasztana.

Farkas Judit

Illegális hulladéklerakás a Sancer-tónál. Havonta kétszer tisztítják meg a környéket. Fotó: Farkas Judit

Kár érte, milyen szép kirándulóhely lehetne belőle! – mondtuk mindig, amikor elkeveredtünk a Sancer-tavak környékére. A Móravárosi körúton kívüli vizek a Szegedi Vadasparkhoz tartoznak, a körúton belüli tavak környéke viszont mindig is szeméttelephez hasonlított. Ahogy az ember a Fraknói utcából kisétál a tópartra, egy ideig rendezett a terep. A tóparti telkek tulajdonosai látszik, gondozzák a kerítésen kívüli területet is.

A Sancer-tó egyik idilli partszakasza, ahol a környező telkek tulajdonosai gondozzák a területet. Fotó: Farkas Judit

Beljebb haladva, körbe a tóparton legutóbb nem volt ennyire szép a kép. Háztartási és elektronikai hulladék, flakonok, és minden egyéb kevert az ösvény mentén, amin körbe lehet járni a tó nagy részét. A víz melletti kiserdő is hasonló képet mutatott.

Nem találtuk a sok szemetet

A napokban ismét körbejártuk a tavat, és csodálkozva láttuk, hogy nem találjuk a sok szemetet. Benéztünk a kiserdőbe is, az is tiszta volt. Egy-két eldobott műanyag flakonon kívül nem volt hulladék egészen a körúthoz közeli partszakaszig. Ott a fák alatt szakadt matrac hevert, körülötte eldobált gyerekruhák, háztartási szemét, egy kilyukadt medence – hiába, vége a nyárnak -, és nagy mennyiségű emberi ürülék, szétázott papírdarabokkal. A parton egy ügyesen stabilizált karosszéket is találtunk, de az inkább a horgászoké lehet, mint azoké, akik nyilvános vécét csináltak az erdő széléből. Szép kilátás nyílik onnan a tóra, madarakat is láthatunk. Mi például darvat riasztottunk fel a vízről.

A Móravárosi körúthoz közeli részen sok szemetet találtunk – volt itt lyukas medence, matrac, gyerekruha, háztartási hulladék, emberi ürülék. A közvetlen tópart azonban tiszta volt. Fotó: Farkas Judit

Havonta kétszer összegyűjtik a hulladékot

Havonta kétszer, program szerint járják végig és szabadítják meg az illegális szeméttől Szeged zöldterületeit – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Nonprofit Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatójától. Így havi két alkalommal a Sancer-tavak környékére is sor kerül, ahová továbbra is folyamatosan hordják a szemetet. Évente összesen 60 millió forintot költ a Kft. Szegeden az illegális hulladéklerakók felszámolására. Ami még nagyot változtatott a part állapotán, mondta el Makrai László, az a horgászokra vonatkozó előírás, miszerint szemetes helyen horgászni tilos.

A horgászok is tisztán tartják

Az Egységes horgászrend előírja: „Tilos horgászni szemetes helyen, továbbá tilos cigarettacsikket, egyéb hulladékot a vízbe vagy a parton szétszórni! A horgászhelyet és annak környezetét a horgásznak kötelessége megtisztítani, tisztán tartani, a keletkezett szemetet elvinni. Ennek elmulasztása esetén a halőr úgy jogosult eljárni, mintha az épp ott tartózkodó horgász szemetelt volna.” 2019-től, ahogy korábban lapunk is megírta, már szemeteszsákot is kötelező magával vinnie a horgásznak. Így nem hivatkozhat arra senki, hogy nem tudta hová kidobni a hulladékát.

Talán ez a karosszék is ki lett hajítva, és ügyesen újrahasznosították, de az is lehet, hogy direkt ülőalkalmatosságnak vitte ki valaki. Nem tudjuk, de stabilnak tűnt. Fotó: Farkas Judit

A Sancer-tavak körúton belüli, a Móravárosi körút, Cserepes sor, Szél utca, Fraknói utca határolta részét a Szőke Tisza Horgászegyesület kezeli. A Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének honlapja szerint lehet itt fogni pontyot, amurt, kárászt, keszegféléket, csukát.

Visszatartó erő lenne, ha szigorítanának

2019 tavaszán nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter: egy készülő jogszabálytervezet szerint az illegális hulladékkihelyezés bűncselekménynek számít majd a jövőben – jelenleg szabálysértés. Megkérdeztük Makrai Lászlót, a törvényi változás mennyiben segítene a helyzeten? Kiderült, hogy sokat, ugyanis jelenleg, ha tetten érnek valakit, a büntetés első „köre” többnyire jegyzői figyelmeztetés. Ha másodjára is lebukik, akkor jön a 30 ezer forintos bírság. Ez nem jelent igazi visszatartó erőt a szemetelőknek.

Szeged a tavak városa is

 

Szegedet nagyjából félkörívben veszik körbe a záportározó tavak. Ezek nagy része egykor bányató volt – a Sancer-tavak is. Ma az a feladatuk, hogy befogadják a csapadékvizet, csökkentsék a talajvíz szintjét. Ilyenek még a Bika-tó, a gumigyári tavak – a Keramit, a Gumis, Tejes, Temető-tó -, a Napos út melletti Lencsés. A városon belül a Vértó, a Zápor-tó és a Szeged Plazánál elterülő Búvár-tó emellett a lakosság kikapcsolódásában is nagy szerepet játszik, a város peremén lévő tavakat többnyire horgászvízként hasznosítják. Korábban megírtuk: ha megszüntetnék ezeket a záportározókat, vagy zsugorodna területük, a szükségesnél kevesebb csapadékot tudnának befogadni. Így aztán kevésbé tudnák csökkenteni a talajvízszintet, ami a tavak helyett a pincékbe folyna be.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában