Helyi közélet

2020.02.07. 16:59

Gazdasági évnyitót tartott a kamara

Pénteken délelőtt tartotta gazdasági évnyitóját a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a nap fő témája a digitalizáció volt, de szóba kerültek a közösségi tudás dilemmái is.

Kovács András

Beck György volt az évnyitó fő előadója. Fotó: Karnok Csaba Képen: Beck György üzletember, a Vodafone Magyarország Zrt. volt elnöke. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Nemesi Pál elnök bevezetőjében hangsúlyozta, nem állunk jól a gazdasági tervek időarányos teljesítésében, hogy hova jusson el Csongrád megye 2030-ra. Nem indult el a bérfelzárkózás, lemaradásban vagyunk a fejlesztésekben. Beszélt pozitívumokról is, a tram-train beruházásáról és a Szeged-Szabadka vasútvonalról. Hangsúlyozta, a régió versenyképességéhez egységes fejlesztési koncepció kell, ami a tervek szerint március végéig el is készül.

Robotika

A pénteki nap a digitalizációról szólt, az esemény főelőadója Beck György, a Vodafone Magyarország tavaly visszavonult elnöke, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke volt. Hangsúlyozta, ma már egy kicsit mindenki informatikus, ott a zsebünkben az okostelefon, vagyis a számítógép. Beszélt arról, hogy a szegedi Agórában tavaly kialakítottak egy robotika termet és büszkén említette a szegedi iskolásokat, akik világbajnokok lettek vakvezető robotkutyájukkal. Egy friss felmérés szerint már ma 730 ezer ember munkáját lehetne kiváltani robotokkal Magyarországon.

 

Ecet és zsálya

Prónay Szabolcs, a SZTE Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense „A közösségi tudás dilemmái fogyasztói szemszögből” című előadásában meglepő tényeket mondott. Amerikában például naponta 15 ezren keresnek rá a nyakkendőkötésre. Beszélt arról is, ha reggel arra ébred, hogy napocska alakú folt van a kezén, akkor nem a bőrgyógyászától kér időpontot, hanem rákeres. Talál is képet róla, és megoldást, miszerint az ecettel kevert zsálya a két nap alatt elmulasztja. Az ecet a polcon, a zsályának azonban utána kell nézni...

Kerek asztalnál

A gazdasági évnyitó szakmai programja kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melyen az előadók mellett Nemesi Pál, a kamara elnöke és Kőkuti Attila alelnök vett részt, Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatójának moderálása mellett. Az esemény végén együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Társaság és a megyei kamara az ECDL képzés indítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában