Mi lesz az egykori napsugaras épület sorsa?

2020.04.20. 13:40

Egyre romosabb a Hajós utcai ház

Szalaggal vették körbe a Hajós és a Liszt utca sarkán álló egykori napsugaras házat, ami most is rajta van a helyi védettséget élvező épületek listáján. Ezen már tavaly is meglepődtünk, azóta tovább romlott az állapota.

Farkas Judit

Szeged, 20200309. Omladozó napsugaras ház a Hajós utca Liszt utca sarkán. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Tavaly tavasszal lepődtünk meg a Hajós utcai napsugaras ház állapotán: a Hajós és a Liszt utca sarkán álló épületen már a tetőnek is csak a váza volt meg. A napsugaras homlokzatból nem maradt semmi. Azt akartuk kideríteni, mennyi napsugaras házat találunk még Szegeden, és amikor kérdéseinkkel az önkormányzathoz fordultunk, megkaptuk a helyi védettséget élvező ilyen épületek listáját. Akkor csodálkoztunk el másodszorra, mert a házon már tavaly sem látszott, milyen szép lehetett valaha – a listán mégis szerepelt. A közelmúltban szalaggal vették körül, jelezve: jobb, ha nem is megy el mellette járókelő.

A közeli Csaba utcában áll egy másik olyan napsugaras ház, ami évekig elrettentő példája volt az állagmegóvásnak, csak Csaba utcai romként emlegették. Az épületet végül szépen felújították: az állam tulajdonában van, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adta át használatra a Fatima Alapítványnak, a neve ma Napsugaras Alkotóház és Adománybolt. A Gőry étterem épületét is napsugaras homlokzat díszíti, pár házra a Hajós ut­­cai romos háztól.

A helyi védettséget élvező nap­­sugaras házak listája megtalálható a szegedi önkormányzat honlapján. Jelenleg is rajta van a Hajós utcai ház. Szegeden 2004 óta pályázhatnak önkormányza­­ti támogatásra a helyi védelem alatt álló épületek tulajdonosai. 2017-ben írtuk meg: Népi Építészeti Program néven az állam is támogatja a napsugaras házakhoz hasonló épületek felújítását. Érdeklődtünk a szegedi önkormányzatnál: jár-e szankcióval, hogy így hagynak lepusztulni egy helyi védettséget élvező épületet, illetve kapott-e a tulajdonos bármilyen figyelmeztetést, bírságot? Amint választ kapunk, visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában