Kézre, bőrre és felületekre is jók

2020.05.19. 20:10

A fertőtlenítők gyártásában is nagyhatalom a megyeszékhely – Fotók

Nemcsak a Florin, az autóápo­lási termékeiről ismert szegedi Medikémia is gyárt már fertőtlenítőszereket, ők is reagáltak a járványhelyzetre. Kézre, bőrre és felületekre jók, a vírusokat és a baktériumokat is megölik.

Kovács András

Felületfertőtlenítő a gyártósoron. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Török János

– Gyenge volt a tél, de tudatosabban készülnek az időjárásra az autósok, talán több pénz is van a tárcában, így szépen be tudnak vásárolni a szezon előtt és közben is – mondta Mayer Róbert, a Medikémia marketing- és értékesítési igazgatója.

Ideiglenes engedély

Folyamatosan törekszenek ar­­ra, hogy egyre több szezonfüggetlen új terméket vezessenek be, így a fertőtlenítőgyártás sem előzmény nélküli. Népsze­rűek az autós törlőkendők, van köztük antibakteriális is, ezekből a járványhelyzetben nem is mindig tudták kielégíteni a megnövekedett igényeket. Pedig nem is vírusölő, mint ahogy két klímatisztítójuk is csak a baktériumot tünteti el.

Amikor beütött a járvány, el­­kezdtek gondolkozni, milyen virucid és fertőtlenítő terméket tudnának készíteni, aminek en­­gedélyeztetése egyébként bé­­keidőben több hónap.

– Most rendkívüli és ideiglenes gyártási engedélyt lehetett kérni, egy hét alatt összeállítottuk a három tervezett termék re­­ceptúráját, és elindítottuk a hivatalos eljárást – mondta. Így is több mint egy hónap volt, mire megkapták az első engedélyt.

 

Teraszasztalokra

Négy hete lett szabad az út az első termék előtt, május 8-án el is kezdték gyártani az egyik felületfertőtlenítőt.

– 710 milliliteres és szórópisztolyos a kiszerelés, előnye, hogy csak rá kell fújni az asztalra vagy a kilincsre, és nem kell utána törölgetni, a száradási idő alatt megöli a vírusokat és a baktériumokat is – hangsúlyozta.

Két másik terméket is gyártanak a hónap közepétől, ezek kéz- és bőrfertőtlenítők. Végeznek a ví­­russal és a baktériummal is, bőrkímélő ápoló anyagot tartalmaznak – az egyik szórópisztolyos, a másik aeroszolos.

Teljes munkaidőben

Az első korlát az engedélyeztetés volt, a második az alkohol, pedig ez utóbbiban az ország nagyhatalom Európában. Hiány volt az olyan praktikus kellékekből is, mint a szórópisztoly. A Medikémia nem az elsők között lépett piacra a fertőtlenítőivel. Terme­lésük a járványhelyzetben is fo­­lyamatos, nincs érdemi forgalomcsökkenés belföldön. Meghoztak minden biztonsági intézkedést is.

– Aki tud, otthonról dolgo­zik, senkit sem kellett el­bo­csátani, illetve rövidített mun­kaidőben foglalkoztatni, a gyártást megoldjuk a 118 fős létszámmal – mondta az értékesítési igazgató, hozzátéve, tavaly 2,7 milliárd forint volt az árbevételük, az idei tervet nem kellett módosítani.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában