Rossz börtönőrt próbált megvesztegetni

2020.06.25. 12:47

Fegyházbüntetésre ítélték a vesztegető rabot

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla annak a férfinak az elsőfokú ítéletét, aki meg akart vesztegetni egy börtönőrt. Két év hat hónap fegyházbüntetést kapott, amiért megkérdezte az őrt, hogy százezer forintért bevinne-e neki egy telefont.

delmagyar.hu

Rossz börtönőrt próbált megvesztegetni a férfi, aki nem ment el a tárgyalásra.

Fotó: Karnok Csaba

Hivatali vesztegetés miatt 2 év 6 hónap fegyházra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte elsőfokon a Szegedi Törvényszék még tavaly azt a jelenleg is börtönben ülő férfit, aki kenőpénzt ajánlott egy börtönőrnek Szegeden. A bíróság akkor 100 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ügy 2018. május 9-én történt a Szegedi Fegyház és Börtönben, ahol a férfi éppen a büntetését töltötte. A vád szerint az aznap szolgálatot teljesítő körletvezető reggel fél 9 körül a zárkából engedte ki a rabokat, hogy levegőzzenek. Mindenkit megmotozta és a rabok ki is mentek, kivéve a vádlottat. Miközben a körletfelügyelő zárta volna vissza a zárka ajtaját, a vádlott megkérdezte tőle: nem vinne-e neki egy telefont 100 ezer forintért? A börtönőr visszakérdezett, hogy komolyan gondolja-e, majd miután válasz nem érkezett, visszacsukta a zárkaajtót. A körletfelügyelő ezután szóban és írásban is jelentette a történteket az elöljáróinak. A beszélgetést egyébként mások nem hallották, csak a két férfi.

Rossz börtönőrt próbált megvesztegetni a férfi, aki nem ment el a tárgyalásra.
Fotó: Karnok Csaba

Az elsőfokú ítélet indoklásában leírták, hogy a börtönszabályzat szerint a körletfelügyelők nem jogosultak arra, hogy a fogvatartottaknak telefont biztosítsanak, és azzal a vádlott is tisztában volt, hogy a körletfelügyelő az előírásokat szegné meg, ha másként tenne.

Az akkori ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott védője pedig felmentés, vagy enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára

A másodfokú, már jogerős ítéletet, amelyik gyakorlatilag megegyezik az elsőfokú döntéssel, Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró többek között azzal indokolta, hogy az elsőfokon eljáró Szegedi Törvényszék alaposan járt el az ügyben, és – bár a férfiről orvosszakértő megállapította, hogy személyiségzavaros – a betegségnek ez a típusa nem befolyásolta a vesztegetés felajánlását.

Az ítélet jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában