Rendőtisztek és katonák lesznek - többen továbbtanulnak

2020.06.16. 17:49

Rendhagyó ballagás a Csonkában

Meglepetés ünnepséget szerveztek a rendészet és közszolgálat szakos végzős diákok részére az SZSZC Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.  Az eseményen megjelentek a rendőrség és a katasztrófavédelem képviselői is, hiszen a képzés szakmai hátterét ők biztosították.

Hajó Edina

Báló Boldizsár és Szűgyi Ákos szerint megérte a Csonkába járni, mindketten a rendvédelmi pályát választották. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Tűzoltó és rendőrautó között vehették át a rendészetisek érettségi bizonyítványukat a Csonkában. A rendhagyó búcsúztatót azért szervezték meg a 12. b-seknek, mert az elmúlt négy évben teljesítményükkel öregbítették az iskola hírnevét. Az ide járó diákok szakmai gyakorlatukat a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, a honvédségnél és a bűntetésvégrehajtásnál teljesítették.

– Az alsóbb osztályok egyenként, különböző időpontokban kapták meg az év végi bizonyítványokat osztályfőnöküktől az iskola udvarán a gesztenyefák alatt. A szakmai- és érettségi bizonyítványokat viszont egy kis ünnepség keretében vehetik át a most végzett diákoknak – mondta Tóthné Bíró Zsuzsanna, a SZSZC Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója. Összesen 14 szakmai vizsgacsoport és három érettségizős osztálynak tartottak ünnepséget.

 

A rendészet és közszolgálat szakon tanuló harminc diákból kilencen tettek emelt szintű érettségi vizsgát rendészeti és közszolgálati ismeretből. Az igazgatótól megtudtuk, a másik két ballagó osztály minden tagja itt marad ötöd évre, ám ebből az osztályból 12-en katonai vagy rendészeti iskolákban folytatják tanulmányaikat, négyen a szentendrei altiszti akadémián. Köztük Báló Boldizsár is, akit a katonai szakmai gyakorlat győzte meg arról, hogy ezt a pályát neki találták ki.– Szép életutat lehet befutni ezen a pályán, katonai búvártól kezdve külszolgálatos katona is lehetek. Bentlakásos lesz az iskola, nem tartok tőle – magyarázta a végző diák. Szűgyi Ákosnak izgalmasan alakult az érettségi, ugyanis csakúgy, mint két osztálytársa, Szerbiában él, így az utolsó pillanatig kérdéses volt vissza tud-e jönni Magyarországra vizsgázni, neki ezen múlt, hogy felvegyék a rendőr szakközépiskolába.

Zsemberi Erika osztályfőnöktől megtudtuk, összetartó, iskoláért tenni akaró, rendkívül pörgős és bevállalós osztálya volt. Számos sport és rendészeti versenyen indultak, amelyeken jól is teljesítettek a diákok. Néhányan a strandröplabda diákolimpia országos bajnokai lettek, ezzel pluszpontszámot szereztek a felsőoktatási felvételin. Katonai versenyeken is dobogós helyen végeztek, megnyerték a megyei haditornát, így bejutottak az országos megmérettetésre, ami sajnos elmaradt. Az ezen a szakon végzettek az érettségi mellett egy szakmai bizonyítványt is átvehettek: közszolgálati ügykezelők lettek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában