Szeged

2020.06.10. 18:26

Ritka viperafajjal foglalkoznak a vadasparkban

A hazai természetvéde­lem egyik sikertörténete a rá­­kosi vipera. Jóformán ki­­pusz­­­­tult, sikeres tenyésztési programmal mentették meg a szakemberek, majd visszatelepítették természetes élőhelyére.

F.J.

Fotó: Szegedi Vadaspark

A viperafaj a Szegedi Va­­daspark gyűjteményének egyik büszkesége. A világon mind­­össze három állatkertben látható, a szegedin kívül a budapestiben és a bécsiben.

Fotó: Szegedi Vadaspark

A LIFE által támogatott rá­kosivipera-védelmi program, illetve a Rákosivipera-védelmi Központ támogatásával és szak­értő segítségével mutatják be a szegedi állatkertben legrit­kább kígyófajunkat. Ennek része, hogy időnként ellenőrzik a viperák állapotát, hosszát és tömegét. Erre a közelmúltban, nyár ele­­jén került sor, és szerencsére mindent rendben találtak. Az állatok szépen átteleltek a szabadtéri terráriumukban erre a célra kialakított, földbe ásott cső­­ben, és egészségesnek mutatkoztak.

A szerencsés látogatók, akik jó időben érkeztek a helyszínre, tanúi lehettek a viperamérésnek. Akit érdekel ez a vizsgálat, annak érdemes szeptember elején, a rákosi vipera védelmének napján felkeresnie a vadasparkot, mert előre meghirdetett időpontban tartják ezt a programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában