Újdonságok az ágyásokban

2020.06.02. 12:00

Virágba borul Szeged – Fotók

Zajlik az egynyári virágok kiültetése a szegedi köztéri kertekbe. A Belvárosi hídra is felkerültek a muskátlik, több mint 60 ezer virág díszíti nyáron a megyeszékhelyet.

Farkas Judit

A Széchenyi térre már kikerültek a nyári virágok. FOTÓ: FRANK YVETTE

Április közepén írtunk a szegedi közterek tavaszi virágosításáról. Az azóta elvirágzott növényeket ezekben a hetekben cserélik ki nyári virágokra a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai.

– Az elmúlt két hétben felszedtük az ősszel ültetett és elvirágzott 100 000 kétnyári növényünket 3390 négyzetméternyi intenzív ágyásunkból – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a környezetgazdálkodás ügyvezető igazgatójától. 60 000 kétnyári növény – árvácska, nefelejcs, sárgaviola, díszkáposzta –, továbbá 41 000 hagymás – ebből 35 000 tulipán – került most ki a közterek virágoskertjeibe.

 

Közben felraktak a kandeláberekre 710 cserép muskátlit, a városházi balkonládákat és 2 magas virággúlát a Rákóczi térre. 16 virágoszlopot helyeztek ki a belváros különböző pontjaira, például a Dóm térre és az Árvízi emlékműhöz, az Anna-kúthoz, valamint a Belvárosi hídra. Megkezdték az egynyári virágok ültetését, a Széchenyi teret már ezek a növények díszítik. Június 12-ig mindenhová kikerülnek, jut belőlük többek között a kiskundorozsmai körforgalomba, az Erzsébet liget ágyásaiba, az Aradi vértanúk terére, a Rákóczi és a Bartók térre, a gyermekklinikához, a Palánkba, a Szent István és Szent György térre, az Égő Aranyhoz, a Dugonics térre, a Szentháromság utcai körforgalomhoz.

– Idén 60 923 darab egynyári virágot ültetünk ki, összesen 8 243 300 Ft + áfa értékben – érzékeltette a számokat a környezetgazdálkodás vezetője. A legnagyobb mennyiségben begóniafajtákat, 13 607 darabot, kúpvirágfajtákat, 6910 darabot, és a büdöske néven is ismert bársonyvirág változatait, utóbbiból 6370 tövet.

Makrai László a virágágyak idei újdonságaira is felhívta a figyelmet: papagáj­virág, sárkányszárny begónia, egyiptomi csillagcsokor, ezüstös kakassarkantyú és mexikói napvirág is díszíti nyáron a szegedi közterületeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában