Augusztus 20-ig várják a látogatókat

2020.07.07. 08:02

Szoborkertté változott a szegedi Wagner-udvar

Hat életnagyságú hölgyalak szobra várja a látogatókat a szegedi Wagner-udvarban. Lapis András szobrászművész legnépszerűbb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, melyek közül több francia városok főtereit díszíti.

Koós Kata

A látogatók egymást váltva, lelkesen fotózkodtak az életnagyságú, kalapos hölgyalakokkal.

Fotó: Török János

Lapis András szobrászművész tárlatával nyitotta meg a Szegedért Alapítvány nyári kulturális programsorozatát a Wagner-udvarban szombaton. Az alkotó 45 év után állította ki újra műveit a napfény városában. A népes közönség tagjai egymást váltva fotózkodtak az életnagyságú szoborkölteményekkel.

A látogatók egymást váltva, lelkesen fotózkodtak az életnagyságú, kalapos hölgyalakokkal.
Fotó: Török János

Múzsát alkotott

Az alapítvány és Lapis András kapcsolatának gyökerei egészen 1989-ig nyúlnak vissza, mikor a szobrászművész pályázati felhívásra megtervezte az alapítvány fődíját, Szeged Múzsájának kisplasztikáját.

A kalapos hölgyet, aki szoknyájának fodraiból Szeged jellegzetes épületei emelkednek ki, a színházi közönség szavazatai alapján választották ki annak idején az alkotó által beküldött négy pályamű közül. A múzsa 2006 óta köztéri szobor formában a Glattfelder teret ékesíti.

Életnagyságú hölgyek költöztek a Wagner-udvarba.
Fotó: Török János

Megelőzte korát

Bódi György, a Szegedért Alapítvány titkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, Lapis András nem csupán fődíjat, hanem korát megelőzve teljes arculatot tervezett.

– Megtervezte az alapítvány kuratórium-díjait érme változatban, valamint az emblémánkat is. Mindezt 1989-ben, mikor még az arculatterv szót nem nagyon ismerték hazánkban. Nagyvonalúságát mutatja, hogy minden szerzői jogról lemondott az alapítvány javára – méltatta a kiállítót.

Meghódította Franciaországot

A tárlaton hat életnagyságú, fehérre festett poliészter szobor tekinthető meg. A padon ülő négy nőalak között megtalálható Lapis András egyik első és legismertebb alkotása, mely a Kalap alatt címet kapta. A térdein könyöklő, kalapos hölgy 1992 óta a szegedi Tisza-partot ékesíti, 2006 óta pedig a Párizsi Magyar Intézet bejárata mellett is megtalálható.

További két, francia megrendelésre készített alkotás is megtekinthető a tárlaton: Lili szobra Troyes település központjában áll, A fiatal zarándok alakja pedig az El Camino zarándokút egyik kiindulópontját díszíti Le Puy-en-Velay településen.

A tárlat augusztus 20-ig, hétköznapokon 9–19 óra között várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában