Nem mindennapi látvány az estében

2020.08.12. 12:46

Földönkívüliek vagy zseblámpás vadludak vonultak tegnap Szeged felett?

Egyik sem. Ezektől sokkal reálisabb magyarázat van arra, hogy mit láthattunk kedd este az égen. Már 2019 novembere óta világszerte megfigyelhető ez a „jelenség”, hiszen ekkor indult útjára a SpaceX vállalat 60 műholdból álló flottája.

delmagyar.hu

Fotó: Martonyosy Gábor

A Starlink névre hallgató projekt Elon Musk amerikai milliárdoshoz köthető, aki ezzel szélessávú internetelérést szeretne biztosítani földünk olyan területein, ahol gyenge a lefedettség vagy aránytalanul drága az internetszolgáltatás. Az ebből szerzett profitot pedig a Mars meghódítására irányuló terveibe fektetné.

Még csak kísérleti jelleggel köröznek felettünk műholdjai, melyekből eddig 420-at lőttek fel. A SpaceX azonban 2027-ig 12 ezer szatellit pályára állítására kapott engedélyt az amerikai távközlési cégtől.

Íme a szegedi felvétel:

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.delmagyar.hu/wp-content/uploads/2020/08/QUIK20200812121251.mp4"][/video]

Magyarországon már májusban megfigyelhettük a Starlinket, de most Szegeden is lencsevégre kapták a libasorban vonuló műholdakat. Az egyik legnépesebb helyi közösségi csoportba indítottak róla eszmecserét, ahol a legtöbben már tudták, miről van szó, de voltak, akik arra tippeltek, hogy ufó, vadludak zseblámpával, vagy egyenesen a télapó vonul át felettünk.

Fotó és videó: Martonyosy Gábor

A csillagászoknak már meggyűlt a bajuk a SpaceX műholdjaival, hiszen azoknak erős fénye zavarja a megfigyeléseket, sőt korábban egy meteorológiai űrállomással is majdnem összeütköztek.

Egyébként Mark Zuckerberg is hasonló konstellációt tervez fellőni, de ez egyelőre a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában