Egymásra talált a zsűri és a közönség

2020.08.10. 18:07

Kiválasztották A csongrádi vidék idei legjobbjait

Hosszas kóstolás után a szakmai zsűri és a nagyközönség is ugyanazt a cabernet franc vörösbort ítélte a legkiemelkedőbbnek a csongrádi térségben. Pálfi György péntek este vette át a kitüntető címeket.

T. Sz.

Pénteken este a közönség kóstolt és választott nyertest számozott palackokba töltött és felsorakoztatott, fehér, rozé és vörösborok közül a csongrádi Művelődési Házban.

Fotó: TÁBORI SZILVIA

A szakmai zsűri és a nagyközönség ízlése a legtöbbször eltér egymástól, más szempontok alapján ítél a hozzáértő és a laikus borfogyasztó. Ezúttal azonban a Város Bora és a Közönség Bora címet is ugyanaz a csongrádi, 2018-as cabernet franc nyerte el. Az elismerést a napokban a Csongrádbor Kft. ügyvezetője, Pálfi György vette át Bedő Tamás polgármestertől a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria kiállítóterében.

Pénteken este a közönség kóstolt és választott nyertest számozott palackokba töltött és felsorakoztatott, fehér,
rozé és vörösborok közül a csongrádi Művelődési Házban.
Fotó: TÁBORI SZILVIA

A szakmai döntést már ismerve, ám a közönség bírálatára még várakozva, Pálfi György kérdésünkre elmondta: zsinórban a harmadik elismerést vehették már át, nagy örömmel. 1979-ben kezdte kertészmérnökként munkásságát egy szőlészetben és 1985-től dolgozik a nyertes pincészetben. Egykor kiváló mesterektől tanulhatott, elődei felvértezték őt kitűnő alapigazságokkal. Megtanulta, hogy ne legyen megalkuvó a borkészítés apró műveleteiben, minden egyes mozdulattal a legjobb irányt kövesse.

– Csongrád környékén rendkívüli vörösbor-alapanyag terem, bátran mondhatom, a Kárpát-medence egyik csodája. Ez a természeti adottságok, a területi elhelyezkedés, a talaj- és fajtaösszetétel, illetve a Tisza közelségének összjátéka. Minden borvidék másként egyedi Magyarországon, véleményem szerint nem is rangsorolható. Valamennyi bortermő vidék kiemelkedő a maga módján – közölte a szakember.

A nyertes cabernet franc-t úgy jellemzi: egy olyan bor, amely a szőlőfajta összes előnyös tulajdonságát hordozza a palackban. Rendkívül friss, miközben egy érett bor karakterét mutatja. Az egy éve szüretelt, majd elkészített vörösboruk gyümölcsös, gyönyörű illatú, gazdag színű, harmonikus és lágy – folytatta Pálfi György.

A Közönség Bora verseny díját fehérbor kategóriában az Ungerbauer Családi Pincészet 2019-es Irsai Olivérje, rozé kategóriában Pusztai Csaba 2019-es kékfrankos rozéja, vörösbor kategóriában pedig a Csongrádbor Kft. 2018-as csongrádi cabernet franc bora nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában