A képviselő szerint fejleszteni kellene az infrastruktúrát

2020.10.11. 08:16

Visszatérő vendég az áramszünet Kiskundorozsmán

Háztartási gépek, tévék, laptopok mennek tönkre Kiskundorozsma kiskertes részein a gyakori áramkimaradás miatt. Most összefogtak az ott élők, az önkormányzati képviselő is melléjük állt.

Kiss Anna

A képviselő azt mondja, a trafóházakban kéne erősíteni a jobb áram érdekében. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Nem kell nagy vihar, elég egy esőzés, egy erősebb szél vagy egy hóesés, egyből elmegy az áram, mi pedig akár órákon keresztül sötétben ülünk, és várjuk, hogy az NKM Energia Zrt. elhárítsa a hibát – panaszolta egy subasai édesanya. Anett arról is beszámolt, több éve probléma az áramkimaradás Sziksósfürdőn, Subasán és Öreghegyen, ezért összefogtak a helyben élőkkel, így amikor elmegy az áram, akkor egyszerre 15-20 család jelenti a hibát.

Megtudtuk, a gyenge szolgáltatás miatt háztartási gépek mentek már tönkre, valamint a tévék és a laptopok is feladták a szolgálatot. Csaknem kétezer embert érint a probléma, a legtöbben gyermekes családok, akik attól tartanak, hogy az idei tél is úgy telik majd, hogy áramszünet miatt nem tudnak fűteni, meghibásodik a kazán.

Megkerestük a településrész önkormányzati képviselőjét, Mihálffy Bélát is a probléma miatt. Ő úgy véli, hogy a szolgáltató az elmúlt évtizedekben nem erősítette meg azt a kiépített hálózatot, amit régebben csak néhány száz ember használt. Vagyis a szolgáltatást nem több ezer emberre tervezték. Éppen ezért levelet ír most a társaságnak, hogy záros határidőn belül vizsgálják meg a teljesítményt és hárítsák el a problémát.

A képviselő azt mondja, a trafóházakban kéne erősíteni a jobb áram érdekében. Fotó: Kuklis István

A képviselő szerint nemcsak az árammal van gond, hanem azzal is, hogy a szegedi önkormányzatnak nincs konkrét ter­­ve a kiskertes városrészek fejlesztésére. Hangsúlyozta, ezek a területek jelentősen le vannak maradva más városrészektől, ezért fejlesztési koncepciót dolgozott ki rövid, közép- és hosszú távú tervekkel.

Ezeket még októberben egy lakossági fórumon ismerteti a lakókkal, hiszen szeretné az ő véleményüket is kikérni. Ezt követően az anyagot benyújtja az önkormányzathoz. Az a célja, hogy a következő ciklus uniós fejlesztései között szerepeljen Kiskundorozsma külső részének élhetőbbé tétele is.

Az NKM is válaszolt

– Subasán az elmúlt 3 hónapban öt „védelmi működés” volt a területet ellátó középfeszültségű hálózaton. Az áramkimaradásokat az okozza,hogy a faágak a biztonsági övezeten belülre nőttek, valamint szálkisodródás alakult ki az egyik áramkötésnél, amely rövid idejű feszültség letöréseket okozhatott. A biztonsági övezetben belüli a nyiladéktisztítást a favágó cég már el is kezdte, a szálkisodródást kijavítottuk – írta kérdésünkre válaszolva az NKM áramhálózati társasága. Hozzátették, a probléma, a hiba oka ellenőrzésnél, hálózatbejáráskor nem mindig észrevehető, ami például egy vihar okozta üzemzavar esetén egyértelmű.

– A panaszos fogyasztók előzetes értesítést kaptak arról, hogy a probléma elhárítása folyamatban van. Amennyiben egy üzemzavart megelőző karbantartást, vagy favágást, gallyazást kell végrehajtanunk, törvényi kötelezettségünk a fogyasztókat értesíteni az áramszünetről, hiszen az érintett szakasz akár több kilométer hosszúságú is lehet – írta az NKM.

Megtudtuk, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a napokban 120 millió eurós – 43 milliárd forintos – hitelszerződést kötött a délkelet-magyarországi energiaelosztó hálózat korszerűsítésére és bővítésére. A beruházás lehetővé teszi az elosztóhálózat megbízhatóságának javítását Csongrád-Csanád megyében is. A régiós támogatott program magában foglalja az alállomások, felsővezetékek és földkábelek felújítását, valamint 600 elosztótranszformátor és 210 ezer intelligens fogyasztásmérő telepítését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában