A foglalkoztatást segíti a rugalmasság

2020.11.10. 15:14

Családbarát munkahely, rugalmas időbeosztással – Létezik ilyen munkahely?

A veszélyhelyzetben felértékelődtek a hagyományostól eltérő, annál rugalmasabb foglalkoztatási formák, mint a távmunka, a rész- és rugalmas munkaidő, vagy a családbarát foglalkoztatás.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A pandémia kényszerhelyzetében a munkavállalók és a munkaadók is a hazai, hagyományos foglalkoztatástól eltérő megoldások felé nyitottak. Egyebek mellett a távmunka, a határozott idejű munkaviszony, a rész- vagy rugalmas munkaidő jellemzőit, előnyeit és hátrányait, illetve a családbarát munkahely törekvéseit hangsúlyozták a Hódmezővásárhelyi Foglalkoztatási Paktum hétfőn tartott délutáni rendezvényén a városházán.

– Egyre fontosabb a családbarát foglalkoztatás tapasztalataink szerint, ami csupán részben magyarázható a veszélyhelyzettel – mondta el a rendezvény előtt kérdésünkre Baksa József, a Nonprofit Hagyomány Alapítvány projektmenedzsere. A húsz települést érintő Család és Karrier Pontot három éve működtetik. Pitvaros környékéről indult a munkájuk, immár Hódmezővásárhely és térsége is célterületük, és közel ezer fővel foglalkoznak. A családbarát, a hagyományostól eltérő, illetve a rugalmas munkaidejű foglalkoztatás népszerűsítése kiemelten hangsúlyos. Baksa József úgy látja: az elmúlt hónapokban a cégek rákényszerültek az új foglalkoztatási formákra, többük most ismerkedett a hagyományostól eltérő, sok esetben presztízsértékű megoldásokkal.

– Fontosnak tartom a családbarát védjegy megszerzését, amellyel a foglalkoztatók kiemelkedhetnek a munkaerő piacon – mondta. Ezek a munkahelyek figyelembe veszik a családi életet, és rugalmas munkabeosztással segítik dolgozóikat.

Kisné Répás Nóra, az alapítvány humánerőforrás-menedzsere kiemelte a hagyományostól eltérő foglalkoztatás előnyeit a vállalatok részéről. Ez lehet többek között az elégedettebb és hatékonyabb munkavállaló, a csökkenő költségek, a kiégés veszélyének elkerülése és az alacsonyabb fluktuáció. Hátrányként jelentkezhet a bizalmi nehézség, valamint az adminisztrációs hibalehetőség. A munkavállalók részéről pozitívumként említette a munka és magánélet kiegyensúlyozottságát, a rugalmas időbeosztást, kevesebb munkahelyi stresszt, valamint a könnyebb elhelyezkedést, hátrányként az izolációt, a társadalmi kapcsolatok leépülését, illetve a rövidülő munkaidő következményeként a megélhetési nehézségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában