Napszínes

2020.12.21. 19:49

Az év rovara lett a helyi kolibri

Évről évre megjelennek a kertünkben június elején a bundás kolibrinek is nevezett kacsafarkú szenderek, ha lenne szavazás a legcukibb lepkéről, biztosan megnyernék – írtuk júniusban. Idén tényleg megnyertek egy szavazást, de nem a legaranyosabb lepkét keresték, hanem a 2021. év rovarát.

Farkas Judit

A 2021. év rovara lett a kacsafarkú szender, de a helyi kolibri a legcukibb lepkeversenyt is megnyerné. Fotó:

Fotó: Dr. Bathó Imréné/izeltlabuak.hu

A szender a keleti rablópillével és az ékfoltos zengőléggyel versenyzett. Kicsivel több mint 67 százalékkal végzett az első helyen. A kacsafarkú szender természetesen nem rokona a kolibrinek – latin neve Macroglossum stellatarum, a lepkék rendjébe, a szenderek családjába tartozik.

A kolibrik másodpercenként akár kétszáz csapást is végezhetnek apró szárnyaikkal, hasonlóan lebeg a virágok mellett a szender, és szintén szerepe van a virágok beporzásában. Pödörnyelvével, ami olyan hosszú, mint a teste, a nektárt szívogatja, gyorsan, cikázva repül.

A 2021. év rovara lett a kacsafarkú szender, de a helyi kolibri a legcukibb lepkeversenyt is megnyerné. Fotó: Dr. Bathó Imréné/izeltlabuak.hu

A potrohán található fekete-fehér pamacsról kapta a nevét, a „kacsafarok” a kormányzásban segíti a rovart. Erdei tisztásokon, erdőszéleken, kertekben látni nappal, míg a Magyarországon eddig megfigyelt 20 szenderfaj többsége éjszaka aktív. Május és november között 2-3 nemzedéke is felnevelődik, hernyói galajféléken táplálkoznak. Vándorlepke, hozzánk a Földközi-tenger vidékéről érkezik.

Szubmediterrán jellegű területeken, például Pécs környékén, áttelel lepkealakban pincékben, barlangokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában