Nem mindegy, hogy mennyi a havi törlesztőrészlet

2020.12.08. 19:21

Vajon hány forint és mekkora hitel kell az első használt lakáshoz Szegeden?

A megyeszékhelyeken majdnem ötszörös a különbség a használt garzonlakások árai­ban, és a fizetés arányában is majdnem háromszoros az eltérés, amit az első otthonhoz szükséges havi törlesztő visz el. Az utóbbiban a maga 35 százalékával az első harmadban van Szeged, míg árban inkább a középmezőnyben.

Kovács András

Szeged, 20201207. Garzonlakások - a megyei jövedelem hány %-a a törlesztés. Képen: elkészült társasház a Petõfi Sándor sgt.-on. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az ország különböző részein a megyei havi nettó átlagfizetés eltérő részét kell rászánniuk az első lakásukat vásárlóknak, ha egy használt garzonlakást akarnak, van pénzük a 30 százalékos önerőre, a fennmaradó részt pedig hitelből fedeznék. Van megyeszékhely, ahol a fizetés alig több mint tizedét, de akad olyan is, ahol majdnem a 40 százalékát kell törlesztésre fordítani – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

– A legdrágább és legolcsóbb megyeszékhely árai kö­zött majdnem ötszörös a különbség. A fővárosban az átlagos kínálati négyzetméterárak 9 százalékos alkuval csökkentett értékét véve egy 40 négyzetméteres lakáshoz 27,9 millió forintért lehet hozzájutni,

Szegeden ez az összeg 17,5 millió, míg Nógrád megye székhelyén egy ekkora lakást 6 millió forintos áron kínálnak

– mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu kalkulációi szerint a budapestiek nettó átlagfizetésének 37 százalékát vinné el a legkedvezőbb, végig fix törlesztésű 20 éves futamidejű lakáshitel havi részlete. Debrecenben a megyei átlagfizetés 39 százalékára lenne szükség, Szegeden, Nyíregyházán és Kecskeméten egyaránt 35 százalékra.

Érdekes ugyanakkor, hogy míg nálunk és a hírös városban szinte megegyezik a 40 négyzetméteres használt la­­kások átlagos ára, addig Szabolcs megye székhelyén ez csupán 13,9 millió forint. Szegeden és Kecskeméten a legkedvezőbb havi törlesztőrészlet 77, Nyíregyházán csak 63 ezer forint. Jövedelemarányosan Salgótarjánban legkisebb a törlesztőrészlet, csupán 14 százalék.

Lényeges szabály, hogy a hitelfelvételre készülők a nettó jövedelmük maximum 50-60 százalékát fordíthatják törlesztésre, de veszélyes elmenni a falig. Ha feszítetté válik a családi költségvetés, nem marad pénz előre nem látható kiadásokra.

Új garzon

– A beépített anyagoktól és a helytől függően 550-600 ezer forint a kisebb alapterületű, új építésű lakások négyzetméterára Szegeden, az egyetem közelsége sokat számít – mondta Lévai László. A beruházóként és kivitelezőként is dolgozó Fém-Vill-Ép-Tech ügyvezetője hangsúlyozta, nem nagyon lehet már gyengébb anyagokat és épületgépészetet alkalmazni, és jövőre ez még inkább így lesz a szigorodó szabványok miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában