A fákért is aggódnak a lakók

2020.12.16. 07:48

Tönkretették olvasónk előkertjét a Rigó utcában

Akár 50 ezer forintra is büntethetik hamarosan a telektulajdonost, aki nem tartja rendben a háza előtti előkertet, vízelvezető árkot. Olvasónk a Rigó utcából azt kérdezi : ha a lakóparki építkezés során tönkretették az előkertjét, azt ki állítja helyre?

Farkas Judit

Mióta lezárták a Rigó utca Menhely utca utáni szakaszát a lakópark építése miatt, áldatlan állapotok uralkodnak az előkertekben is.

Fotó: Kuklis István

Módosítani tervezik Szegeden a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendeletet, hamarosan akár 50 ezer forinttal is büntethetik azt a tulajdonost, aki nem tartja rendben a háza, telke előtti közterületet, vízelvezető árkot.

Mióta lezárták a Rigó utca Menhely utca utáni szakaszát a lakópark építése miatt, áldatlan állapotok uralkodnak az előkertekben is. Fotó: Kuklis István

Több olvasói reakció is érkezett a cikkre: egy Szajáni utcai háztulajdonos arra panaszkodott, gondozná ő az előkertet, de az oda ültetett facsemetéket mindig kilopták. Nyugdíjas olvasónk a Rigó utcából, a lakóparki építkezés szomszédságából szintén szépen rendben tartotta az előkertjét.

Virág Imréné 15 ezer forintot költött csak fűmagokra, de a gyep fele már nincs meg.

– Régebben csendes, nyugodt, gondozott szakasza volt a Rigó utcának a Pál és a Szende Béla utca közötti rész – mesélte az asszony.

A sétálók, kutyasétáltatók használták a a szemeteszacskót, amit kirakott, mindenki vigyázott a környezetre, a hársokból, platánokból álló fa­­sort is nagyon szerették. Láttuk, hogy a fák egy része már eltűnt, a maradékért is aggódnak a környékbeliek. Úgy ásták körbe a gyökereket, hogy azok egy része kilóg.

Fotó: Kuklis István

Az utat előttük lezárták több mint két hónapja, a lakók a környező utcákban tudnak csak parkolni. Olvasónk autóbeállóján elmozdultak a járólapok. Az út félig fel volt bontva, a másik feléről a sáros leveleket olvasónk előkertjébe söpörték, a munkagépekkel a maradék fél sáros úton vagy a járdán közlekednek.

A közelben la­­kók szerint túl gyorsan hajtanak a nehéz gépekkel, elszórják az üdítős üveget, csikket, műanyag poharakat. Hiába ke­­rült ki zacskó a szemétnek, nem használták.

Szeretne tájékozódni arról: ha már a tulajdonos büntethető a ház előtti terület állapota mi­­att, az ő előkertjét köteles-e az építtető helyreállítani az építkezés befejezése után?

Három hete elküldtük a kérdéseinket a szegedi önkormányzatnak, azóta nem kaptunk választ. Kedden újra elmentünk a Rigó utcába. A helyzet változatlan, továbbra is aktuális a kérdés: kötelesek-e rendezni az állapotokat, vagy azt büntethetik majd meg, akinek tönkretették a munkáját? Erre többen kíváncsiak az utcából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában