Folyamatos emberi jelenlét és szemét

2020.12.18. 10:52

Veszélyben vannak a vadak a migráció miatt – Fotók

Az erdőkben, árkokban, határban történő bujkálással, bolyongással elijesztik a vadakat a migránsok – panaszolták lapunknak a vadászok. Az állatoknak így veszélyben lehet az egészségük is, nem fogy ugyanis az etetőkből megfelelően az eleség. Mindez a szaporulatra is komoly hatással lehet.

Kiss Anna

Alig használt férfiruhák és hálózsákok ijesztik el az állatokat. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Határ menti társaságként speciális helyzetben van a Bagi Ádám vezetésével működő Szőreg–Kübekházi Hármashatár-vadásztársaság, ugyanis hiába fordítanak kiemelkedő figyelmet a megfelelő vadgazdálkodásra, és járnak rendszeresen a vadetetők töltöttségét ellenőrizni, a magyar–román határon átszökő migránsok nagyon megnehezítik a dolgukat.

Elfoglalt árkok

Szeles Sándor, a társaság egyik vadásza arról számolt be lapunknak, hogy az illegális határátlépők olyan helyeken bújnak meg a hatóságok elől, amelyek a vadak pihenő-, táplálkozó- és szaporodóhelyeik. Ilyenek az árkok és az erdők is. Kiemelte,

jelenlétükkel is megzavarják az állatokat, hiszen azok megérzik az emberszagot, és félnek, így messzire menekülnek.

Emellett a határban szétszórt vagy otthagyott hálózsákokkal és a ruhadarabokkal is elijesztik a vadakat, mert azokon továbbra is érződik az emberszag.

A vadászok emiatt azt tapasztalják, hogy az évekkel, évtizedekkel ezelőtt kihelyezett,

az állatok által már megszokott helyen lévő etetőkből nem úgy fogy az eleség, mint korábban, hiszen a migránsok miatt nem tudnak nyugodtan táplálkozni az állatok.

A társaság tagjai attól tartanak, hogy emiatt legyengülnek a vadak, így az egészségük is veszélybe kerül, és nem lesznek majd képesek a szaporulatra.

A vasút jó támpont

Szeles Sándor elmondta, a tagokkal folyamatosan járják a határt, és összeszedik a szétdobált ruhákat, hogy a vadak visszatérjenek, és környezeti kár se keletkezzen, sőt volt már olyan is, hogy ők bukkantak migránscsoportokra, amiről azonnal értesítették a hatóságot.

A szőregi vadász lapunknak is megmutatott több búvóhelyet, többek közt azt az árkot, amelyet most fedezett fel tagtársa, Bucsuházy József Kübekháza határában.

A mély árokban több tízezer forintot érő, alig használt férfiruhák és hálózsákok voltak, nemrégiben hagyhattak ott, mielőtt továbbálltak volna.

Szintén kedvelt még az illegális határátlépők körében a volt téglagyár területe Szőreg határában, hiszen ott is mély árkok vannak, valamint az egykori temesvári vasút vonala jó irányadó számukra. Ott gazdag a madárvilág, amelyet szintén megzavarnak éjjelente. Szeles Sándor szerint bajuk is eshet azoknak a madaraknak, amelyek nem rendelkeznek megfelelő képességgel az éjjeli repüléshez.

Anyagi gondok

A vadásztársaság most a koronavírus miatt amúgy is rossz helyzetben van, hiszen nincsenek külföldi vadászok, akik fizetségért lőhetnek vadra hazánkban, tehát komoly kieséssel kell számolniuk. Ráadásul ha az állatok messzire menekülnek a migránsok miatt, akkor a vírus után nehéz lesz a bérvadászat megszervezése, mert nem lesz mire lőni, és a helyi vadászok sem tudnak majd állatot elejteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában