ezt a gyártó jelezte is

2021.03.24. 09:05

Csak az orosz vakcina nem alkalmas a sclerosis multiplexben szenvedők beoltására

Csak az orosz vakcina nem alkalmas az SM-betegek koronavírus elleni beoltására, mindegyik más oltóanyag kiváltja a megfelelő immunválaszt náluk. Egyes kezelések esetében viszont nem mindegy, hogy mikor történik az oltakozás.

K. A. R.

Nincs negatív hatással a koronavírus elleni védőoltás a sclerosis multiplex betegségre. Illusztráció: Vajda János/MW

Forrás: MW

Fotó: Illsuztráció / Vajda János

– Nincs negatív hatással a ko­­ronavírus elleni védőoltás a sclerosis multiplex betegségre, és annak kialakulását sem idézi elő egyetlen vakcina sem. A koronavírus-fertőzés viszont a betegség súlyosbodásához, a beteg állapotának romlásához vezethet, ezért fontos, hogy az SM-betegek is kérjék az oltóanyagot – erre Mike Andrea neurológus főorvos hívta fel a figyelmet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány felkérésére tartott online előadásán.

Nincs negatív hatással a koronavírus elleni védőoltás a sclerosis multiplex betegségre.
Illusztráció: Vajda János/MW

Ugyanakkor beszélt arról is, hogy a Szputnyik V-vakcinán kívül mindegyik oltóanyag al­­kalmas az agyat és az idegrendszert megtámadó neurológiai betegségben szenvedők védelmére.

Hozzátette, az orosz vakcina gyártói egyébként jelzik is az oltás leírásában, hogy autoimmun betegek számára nem ajánlott az általuk fejlesztett oltóanyag.

– Abban az esetben ellenjavallt a vakcina beadatása, ha korábban súlyos allergiás reakció jelentkezett valamelyik védőoltás után, vagy ha épp fellángolási fázisban van a krónikus betegség. A legyengített élő kórokozókat tartalmazó vakcinák beadatása akkor sem javasolt, ha immunszupresszív kezelés alatt áll valaki – részletezte a szakember, hozzátéve, minden esetben egyeztetni kell az oltásról a háziorvossal vagy a kezelőorvossal.

Beszámolt arról is, hogy ha Gilenya-, Mayzent- vagy Tysabri-kezelést kap a beteg, akkor érdemes még a terápia megkezdése előtt beadatni a vakcinát, ugyanis a kezelés alatt nem javasolt ezt megtenni. Emellett szóba került még az Ocrevus-, a Lemtrada-, a Mavenclad-terápia és a szteroidkezelés is, mert ezek esetén nem mindegy, mikorra időzített az oltakozás, ezért a kezelőorvossal való konzultáció elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában