és még nincs vége a mínuszoknak

2021.03.24. 10:41

Megcsípte a fagy a magnólia virágait

Nem viseli jól az éjszakai fagyokat Szeged ikonikus növénye, a Széchenyi téri magnólia: a már kinyílt virágok megbarnultak. Péntekig kell még kitartania, onnantól ideális lesz az idő a szirombontogatáshoz.

Munkatársunktól

Szeged 2021.03.23. magnólia fa a Széchenyi téren fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A tavasz egyik legjobban várt eseménye Szegeden minden kétséget kizáróan a Széchenyi téri magnóliafa – amelyet igazából csak termete miatt hívnak így, valójában cserje – virágzása.

A gyönyörű virágok biztosítják a legnépszerűbb szelfipontot: amikor a növény teljes pompájában virít, reggeltől estig fényképezkedők tömegei állják körül.

Idén azonban kérdés, mennyire lesz szép, az elmúlt napok éjszakai fagyait ugyanis nehezen viselte.

Fotó: Kuklis István

Ahogy Bodrogi Attila, a Dél-Alföld meteorológia közösségi oldal üzemeltetője videójában bemutatta, a virágok, amelyek már szirmaikat bontogatták, részben rozsdás barnává váltak. Így csak abban bízhatunk, hogy a még ki nem nyílt magnóliák épek maradtak.

Ugyanakkor nincs is még vé­­ge a növény megpróbáltatásainak, hiszen az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is fagypont alatt lesz a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

Pénteken napközben azonban már kifejezetten tavaszias lesz az idő, és onnantól a következő egy hétben végig 15 fok feletti nappali csúcsoknak örülhetünk, miközben éjszaka is csupán 3–6 fokig megy le a hőmérséklet. Azokra a virágokra számíthatunk tehát, amelyek átvészelik ezt az időszakot azzal, hogy csak ezt követően nyílnak majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában