Takarékos átlagszámítás

2021.04.19. 18:30

Tudományos mérésre alkalmas tócsák

Egymás között a szerkesztőségben csak „Nap színesként” emlegetjük ezt a rovatot, az újság utolsó oldalára felülre mindig keresünk valami érdekes fotót, és próbálunk írni hozzá valami könnyedebb szöveget. És igyekszünk, hogy a kép lehetőség szerint helyi, Csongrád-Csanád megyei le­­gyen.

K. A.

Tudományos mérésre alkalmas tócsák. Fotó: Kovács András

Fotó: Kovács András

Ez utóbbi feltételnek a most használt fotó eleget tesz, hiszen az egyik szegedi bevásárlóközpont parkolójában ké­szült, színesnek viszont a legjobb indulattal sem nevezhető. Az látszik, hogy nem sokkal eső után készült, és szerintem kitűnően alkalmas arra, hogy energiatakarékosan megoldjon egy olyan feladatot, amit büntetésből kapott a járműmérnök-hallgató, mert nem tudta, mi az, hogy tengelytáv.

Tudományos mérésre alkalmas tócsák.
Fotó: Kovács András

– Fiam, péntek délután vagy szombat délelőtt elmegy az egyik multi parkolójába, barátja vagy kedvese segítségével leméri 100 autó tengelytávját, átlagot számol, és akkor megtanulja, miről van szó – mondta a professzor, hozzátéve, mi pedig megtudjuk, mennyi a személyautók átlagos tengelytávja a szülővárosában.

Ezt egyetlen méréssel meg lehet oldani, a tócsaközepek távolsága tökéletesen meg­mu­tatja, és a minta is jóval na­gyobb, mint száz, így az eredmény is pontosabb. Az érvelést a legszigorúbb tanárnak is illik elfogadnia, főleg, ha szorgalmi feladatként a nyomtávot is megkapja...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában