Ökoturizmus

2021.05.19. 19:27

850 millió forintos ökoturisztikai fejlesztés kezdődik a Csaj-tónál

Megszületett a kormányhatározat a Csaj-tó ökoturisztikai fejlesztéséről, ezzel egy, a családok számára is élményt jelentő helyszínnel gazdagodik a térség. A terület tórendszere különösen gazdag madárvilággal rendelkezik, az itt megfigyelt fajok száma kétszáz fölött van, ezek közül száz fészkel is a területen.

Majzik Attila

Nagy léptékű fejlesztés előtt áll a Csanytelek–Tömörkény–Baks által közrefogott terület tórendszere. A Kiskunsági Nemzeti Park Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetéhez tartozó, időszakos vizekkel borított szikes puszta jellegzetes növény- és állatvilággal rendelkezik, különösen a madárvilága gazdag: több mint kétszáz madárfajt figyeltek meg itt, ezek közül száz fészkel is a területen.

Megismerhető lesz a vadvilág

A tórendszer fontos pihenő- és táplálkozóhelye a Magyarországon átvonuló réce- és li­baféléknek, a tó nádasaiban hazánk összes gémféléje költ, de Csongrád-Csanád megyében itt költ a legtöbb nyári lúd is, az átvonuló tőkés récék száma pedig néha eléri a húsz-harmincezret is.

A terület fejlesztésével a tu­­rizmust élénkítené a kormányzat: a természeti értékek környezetbarát, fenntartható módon történő bemutatása, valamint az aktív és ökoturisztikai attrakciók fejlesztése érdekében a projektre szánt 849 millió forintból a tavak körül futó vasúthálózatot újítanák fel. A pálya jelentős része az évtizedek során tönkrement, de a használható vagy használhatóvá tehető szakaszait olyan állapotba szeretnék hozni, hogy azon kézzel vagy lábbal hajtott hajtányokon lehessen közlekedni, de bizonyos szakaszokon kisvasút is jár majd. Emellett turistákat kiszolgáló létesítmények, pihenőhelyek is készülnek.

A tervek szerint idén 301, jövőre pedig 548 millió forintot biztosítanak a költségvetésből a Csaj-tó ökoturisztikai fejlesztésére, a projekt megvalósítását a Kiskunsági Nemzeti Park szakmai közreműködésével végzik majd el.

Kerékpárúttal is Élénkítenék a turizmust

– Nagyon fontos számunkra turisztikai szempontból ez a beruházás, mert összhangban áll az elképzeléseinkkel. A tervek szerint egy kerékpárútvonal fogja majd összekötni az ópusztaszeri emlékparkot és a Csaj-tavat, ez pedig a mi településünkön is áthalad, erre szeretnénk építeni – nyilatkozta Erhard Gyula, Csanytelek polgármestere. A településen több turisztikai célú beruházás is körvonalazódik: a Tiszán egy csónakleeresztőt építenek, magánberuházásként egy kishajókikötő készül, ehhez közel pedig egy pihenőhelyet alakítanak ki a gáton az Eurovelo kerékpárút mellett.

Múzeumok létrehozását tervezik

– Minél több dolog fut keresztül a falun, annál jobb. Kitörési pont is lehet számunkra a turizmus, ezért szeretnénk olyan lehetőségeket kínálni az erre járóknak, amelyek miatt érdemes elidőzni Csanyteleken: szeretnénk megvalósítani egy falumúzeumot, benne a helyi művészek kiállítóterével, illetve egy informatikai múzeumot is – vázolta az elképzeléseket a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában