Így közlekedjünk!

2021.06.14. 10:05

Ha ezekre figyelünk az autópályán, mindenki biztonságban hazaér

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Az Autós Nagykoalíció népszerű figyelemfelhívó-oktató programsorozata alapján ezúttal a hosszú távú utazásokra koncentrálunk.

Kovács András

Statisztikailag biztonságos a sztráda, de fontos a figyelem. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A nyár amúgy is a hosszabb utazások időszaka, hát még most, amikor – úgy tűnik – másfél év korlátozás után ismét szabad és kevésbé kockázatos lesz útra kelni. Mármint a vírus szempontjából, hiszen az autós utazás nagyon is sok kockázatot tartogat. Jó hír, hogy ezek egy kis odafigyeléssel és türelemmel a minimálisra csökkenthetők.

Ha messzire indulunk autóval, nagy valószínűséggel sztrá­dán kell majd közlekednünk. Bár az autópálya az összes közútfajta közül statisztikailag a legbiztonságosabb, a figyelmes vezetés itt is elengedhetetlen.

Leállósáv

– A legnagyobb forgalmat mindig a péntek délutáni, szombat délelőtti nyaralni indulók és a vasárnap délutáni hazaigyekvők generálják az autópályákon. A megnövekedett járműsűrűség miatt a forgalom instabillá válik, könnyen alakulhat ki úgynevezett pulzálás vagy dugó anélkül, hogy azt valódi forgalmi akadály okozná

– mondja Knezsik István. Az Autós Nagykoalíció elnöke hozzáteszi, készüljünk fel a váratlan megtorpanásokra, és ha jelentős lassulást észlelünk magunk előtt, vészvillogó használatával jelezzünk a mögöttünk haladónak is!

A sztrádán kialakult torlódásban, állás, vagy araszolás esetén hagyjuk szabadon a mentő-rend­őr-tűzoltó egységek útját úgy, hogy a belső sávból balra, a külsőből jobbra húzódunk. Ez azért fontos, mert a leállósávon akár egy műszaki hibás jármű is lehet, ezért ott nem biztos, hogy a megkülönböztető jelzéseit használó járművek akadálytalanul el tudnak menni.

Felvenni a ritmust

Ha már a leállósávot említettük, talán érdemes feleleveníteni, hogy azt kizárólag a továbbhaladásra képtelen járművel való megállásra vehetjük igénybe, más esetben nem. A rendőrség a leállósávok használatát már tavaly is kiemelten ellenőrizte ebben az időszakban, akkor az így előnyt szerezni kívánók akadtak fenn a rostán, és erre idén is számítani kell.

Statisztikailag biztonságos a sztráda, de fontos a figyelem. Fotó: Török János

Mindenki tapasztalta már, hogy egy sztrádán a forgalom nagyságával arányosan csökken a haladási sebesség. Ez természetes jellemző, de még mindig jobb 80-100-as tempót autózni folyamatosan, mint baleset miatt megállni. Ilyen esetben ne cikázzunk a forgalmi sávok között, hanem fokozott figyelemmel vezessünk tovább a forgalom ritmusában.

Jobbra tartás

Hosszú évek óta számít vitaalapnak, hogy mi, magyarok nem vesszük kellően figyelembe a jobbra tartási kötelezettségünket. Különösen fontossá válik ez a szabály a három- vagy többsávos autópályákon, ahol gyakran tapasztaljuk, hogy sokak tartósan a nagyobb biztonság­érzetet nyújtó középső sávban autóznak, miközben a szélső sáv is szabad. Szenteljünk nagyobb figyelmet ennek a szabálynak, amire sztrádáinkon táblák és út feletti elektronikus jelzések is rendre figyelmeztetnek.

Megértő módban

Nemcsak a gyorsforgalmi útszakaszokon, hanem minden közlekedési helyzetben főszerep jut a türelemnek, a megértésnek. Nyáron sok olyan autóvezető is útra kel, akik talán évente csak néhány alkalommal vezetnek sztrádán. Nézzük el nekik esetleges lassabb reakciójukat vagy alacsonyabb haladási sebességüket.

Ne feledjük, nem csak mi szeretnénk minél előbb a „partra érni”, mindenki oda igyekszik, és csak kölcsönös odafigyeléssel tudjuk rövidebbé és stresszmentessé tenni az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában