Sándorfalva

2021.07.06. 15:20

Elkezdték visszafoglalni a nádastól a területet a sándorfalvi vízibivalyok – Fotók

Huszonkét vízibivaly érkezett múlt hét végén a sándorfalvi ökoparkba, de már 23-an vannak, született ugyanis egy kisborjú. A négylábú nádvágók, melyeket testközelből lehet megfigyelni, hatalmas lendülettel vágtak bele a terület helyreállításába: néhány nap alatt is hatalmas területen tüntették el a több méteres nádast.

Timár Kriszta

Szeged 2021.06.22. Bivaly Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: Török János

Mint arról korábban már beszámoltunk, Ökoparkot hoztak létre Sándorfalván, a Nádastó Szabadidőközpont mellett. A nádas felett ívelő pallósorról pedig most már nemcsak a növényeket lehet látni, megérkeztek ugyanis a vízibivalyok, melyek a múlt hét pénteki beköltözésük óta jelentősen át is alakították környezetüket. Hatalmas területen taposták és legelték már le néhány nap alatt is a több méter magas nádast, vagyis szorgosan végzik dolgukat, amire „szerződtették” őket.

A hatalmas állatok feladata ugyanis pont ez: visszafoglalni a nádastól a területet, hogy aztán a vízimadarak is visszatérhessenek, így a pallósorról és a végében kialakított kilátóból gazdag élővilágot lehessen megfigyelni.

Ebből egyébként már most sincs hiány: a szitakötők például apró drónokként repkednek a látogatók között. De láttunk teknőst, és persze közelről lehet megfigyelni a vízibivalyokat is, melyek amikor éppen nem a nádast legelik, akkor dagonyáznak a vizes-mocsaras területeken. A 22 érkező helyett egyébként már 23 állat látható, megszületett ugyanis az első, ökoparki kis bivaly is.

Makra Gábor, a Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a bivalyos a szabadidőparktól különálló vízgyűjtő területen van, nincs is összeköttetés a kettő között. Szó sincs tehát arról, hogy a bányatóra strandolni érkezők a bivalyokkal együtt fürdenek.

– A két területet két töltés és egy csatorna is elválasztja, utóbbi pedig nincs kapcsolatban a bivalyossal

– tette hozzá.

Az állatok az elmúlt napokban tehát nádat legeltek a számukra villanypásztorral kijelölt területen, a következő napokban azonban valószínűleg átterelik őket egy füves-rétes területre, hogy ne legyen egysíkú az étkezésük. A nádas és a rét között váltva lesznek majd, és természetesen újabb és újabb szakaszokon vetik majd be a négylábú nádvágókat, hogy minél hamarabb rekultiválják a területet. Az ökopark és a bivalyok ingyenesen tekinthetők meg, a bejárat a Nádastó Szabadidőközpont mellett található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában