Ezekre számítson, ha oda tervez nyaralást

2021.07.27. 17:01

Mediterrán járványkezelés a görögöknél

Míg Szerbiába és Észak-­Macedóniába elég a magyar védettségi kártya, a görögök ragaszkodnak az európai egységes igazoláshoz és a beutazás előtti regisztrációhoz, mindkettőt angol nyelven. Kérik és ellenőrzik is ezek meglétét, ráadásul nem csak a határon.

Kovács András

Távolságtartás a parton: csak minden második napernyő alatt lehet feküdni. Fotó: DM

– A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást

– írja Görögországról a konzuli szolgálat honlapja, de ez gyakorlatilag minden szomszédos államra igaz.

Az érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy maximum kétnapos Rapid/antigén gyorstesztet kell bemutatniuk, ha nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy védettséget igazoló okmánnyal.

Néhány kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is csak oltási vagy védettségi igazolvánnyal, illetve teszttel lehet behajózni. Ezt szigorúan is veszik, ezenfelül külön nyilatkozatot is kitöltetnek az utassal, amely nélkül a fedélzetre sem lehet lépni.

Távolságtartás a parton: csak minden második napernyő alatt lehet feküdni. Fotó: DM

 

Az út megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése, az angol nyelvű online nyomtatvány a travel.gov.gr oldalon érhető el. Ezután az utas kap egy QR-kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában.

Görögországban június végén megszűnt a maszkviselési kötelezettség, ám a forgalmasabb részeken, nagyobb tömegben változatlanul ajánlott, a szabadban is. Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is kötelező a maszk viselete, amit a hatóságok egyre szigorúbban ellenőriznek – a szabályszegőket pénzbírsággal büntetik.

A hajókirándulásra indulók is csak maszkban léphetnek a fedélzetre, ezt megköveteli a személyzet, s körbe is mennek figyelmeztetni az orrig felhúzott maszkra az utasokat, ha rendőrök érkeznek és indulás előtt körbemennek a hajón. Az más kérdés, mi marad ebből a hazaútra.

Leginkább semmi, illetve ül egy négytagú család „talpig” maszkban a nyitott fedélzeten, körülötte három tucat utas anélkül. A zárt, légkondis térben szintúgy, de itt még egymás hegyén-hátán is alszanak az emberek, nulla távolságtartással.

Ha a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, ugyancsak kötelező a maszk viselése – de erre egyetlen példát sem láttunk. A görögöknél még tart a kézfertőtlenítős szakasz, annyira, hogy a kávézók, éttermek asztalán is kötelező kellék az ilyen flakon a hamutartó mellett. A kiszerelés a negyeddecistől az egyliteresig terjed – az utóbbi meglehetősen gusztustalan tud lenni, ha lecsorog és rászárad az oldalára a beltartalom…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában