300 év

2021.08.31. 19:26

Jubileumi tanévnyitót tartottak a Piaristák

A 300 éve alapított Dugonics András Piarista Gimnázium tanévnyitó ünnepségét kedden tartották a dómban. A Veni Sancte-t Tőzsér Pál piarista szerzetes celebrálta és beszédet mondott piarista öregdiákként Kondé Lajos plébános is.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Háromszáz éve alapították a Dugonics András Piarista Gimnáziumot, a jubileum tiszteletére ezért különleges helyszínen, a dómban tartották kedden délután az intézmény tanévnyitó Veni Sancte ünnepségét.

A gólyák bevonulása után Tőzsér Pál piarista szerzetes celebrált szentmisét. Előtte azonban arra kérte a szülőket és tanárokat, mondják el jó hangosan a vakációról visszatérő diákoknak: „milyen jó, hogy itt vagytok”. Emlékeztetett, bár vége a szabadságnak, de az iskola indulásával mindannyiukra új és izgalmas élmények várnak.

A tanévnyitó Veni Sancte-t a dómban tartották. Fotó: Karnok Csaba

A szerzetes beszédében felidézte, hogy a piarista rend alapítója, Kalazanci Szent József célja egy olyan iskola létrehozása volt, ahol nem csak okosak, de Istenhívők is lesznek a diákok.

– Legyen a miénk a tanulás, a hit, a jó cselekedetek, a törődés, a lélek és az együtt tanulás iskolája is, ahol odafigyelünk az egyéni igényekre és ahol a tanár éppúgy tanul, mint a diák – mondta.

A szentmisén részt vett Kondé Lajos plébános is, aki öregdiákként meg is osztotta a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban szerzett élményeit a jelenlévőkkel, és azt, miért is büszke arra, hogy a piarista családhoz tartozik. Mint mesélte, az 1975-ös tanévnyitón azért imádkozott, hogy sikerüljön bent maradnia az iskolában, hiszen elhangzott: sokan elhagyják a magas követelmények miatt.

– Itt azonban nem csak tanultunk, lelkiekben is formáltak bennünket. A mai napig emlékszek a hangulatos adventi estékre, a kirándulásokra és gyalogtúrákra. Ott felnőttként tekintettek ránk és elindítottak bennünket az életben. Kívánom, hogy mindenki találja meg itt önmagát és legyen boldog ott, ahova az Úristen vezeti – fogalmazott Kondé Lajos.

A mise után Jusztinné Nedelkovics Alíz igazgató arról beszélt, hogy bár a piarista gimnáziumot 300 évvel ezelőtt alapították, kisebb szünet után éppen 30 éve, 1991-ben indult újra. Így fordulhat elő, hogy a jubileumi évben a 259. tanévet nyitja meg.

– A miénk volt sokáig az első és egyetlen gimnázium. Az emlékezés segít nekünk abban, hogy visszamenjünk az időben és megnézzük, honnan jöttünk és honnan jutottunk el idáig – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában