Szép és praktikus

2021.09.04. 09:19

Átadták a Nyugati pályaudvar csarnokát

A héten átadták a Nyugati pá­­lyaudvar utascsarnokát, így már egy modern, digitális utas­­tájékoztató rendszerű és új vágányvégi kijelzős, korszerűbb és komfortosabb csarnok várja az évente megforduló csaknem 18 millió utast.

Munkatársunktól

Budapest, 2021. szeptember 1. Utasok a Nyugati pályaudvaron 2021. szeptember 1-jén, miután átadták az állomás megújult utascsarnokát. A pályaudvar teljes tetõszerkezetének felújítása a tervek szerint jövõ nyárra fejezõdhet be. MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

A teljes tetőszerkezetének fel­­újítása a tervek szerint jövő nyárra fejeződhet be. A pénztárcsarnok belső boltozatának javítása és tetőszerkezetének felújítása várhatóan már 2022 év elejére elkészül. Az aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, majd az álmennyezet újjáépítésével megszépülnek a keresztalagút utasforgalmi terei, javítva az utaskomfortot. Dicséretes megoldásként az utascsarnokba épített új, szenzoros ivókút a 175 éves magyar vasútnak állít emléket.

Szép és praktikus lett az új csarnok. Fotó: Illyés Tibor/MTI

Az akadálymentesítés részeként a vak és gyengénlátó utasok számára okos vezető- és veszélyjelző sávokat alakítanak ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége képviselőivel egyeztetve. 2022-ig először a vágánycsarnokban, ezt követően a peronok mentén, majd a keresztaluljáróban és az oldalcsarnokban is.

Az Európában még csak néhány belga és olasz állomáson alkalmazott jelzések célja, hogy talp­pal vagy segédeszközzel, azaz okosbottal érzékelhető hanginformációt szolgáltassanak a biztonságosan használható közlekedési folyósokról, az akadályokról, veszélyhelyzetekről. A rendszer használójának Bluetooth-szal felszerelt botja, a járófelülethez érintve érzékeli a címkékből érkező rá­­diójeleket, és továbbítja az információkat egy mobiltelefonos applikációnak, ami hangosan felolvassa az instrukciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában